Slézia József- Kortárs Magyar Ékszer Design (petíció)

Sebestyén Ferenc                                                                 

Kuratóriumelnök

Magyar KultúrálisAlapítvány,

Budapest, 2022

1115 Budapest, Thallóczy Lajos utca 27.

 

Dr. Slézia József

Bevezető, szerkesztés

Kortárs Magyar Ékszer Design

Kiadó: Magyar Design Kultúrális Alapítvány

 

Tisztelt Kuratóriumelnök Úr!

Tisztelt Szerkesztő Úr!

 

Valamennyien izgatottan vártuk a Kortárs Magyar Ékszer Design könyv megjelenését, hiszen dédelgetett munkáinkat mutatja be a közönségnek és a szakmának. Ezért először is köszönetünket fejezzük ki azért, hogy a kötetben munkáink szerepelhetnek.

Nem kevés sajtóhibát észleltünk a könyvben. Felcserélt vagy megduplázott fotók, helytelen képaláírások, elírt nevek, téves adatok sorát látjuk. Ilyen durva szerkesztési hiba legalább 8-10 alkotó fejezetében látható. Az egyes alkotók portréja alatt hol szerepel, hol nem az alkotó végzettsége, szakmája.

 A könyvben az ékszeripar szinte teljes spektrumából vannak képviselők. Szakmunkások (aranyműves, ötvös), diplomás tervezőművészek illetve kézművesek, akik nem rendelkeznek szakképesítéssel. Ezeket a nagyon különböző szakmai utakat egyértelműen jelezni kellett volna. A résztvevő művek színvonala is változó, van egy-két kirívóan gyenge munka. Egyikük alkotójának azonos a neve egy a MOME-n diplomázott tervezővel, aki – bár alkotó munkát végez – nem kapott felkérést a könyvben való részvételre. Nem tudunk nem arra gondolni, hogy egyszerűen a névazonosság miatt másvalaki került be a valódi designer helyett.

Mint ahogy grafikai szempontból a kötet nem professzionális grafikus által lett tervezve. A képszerkesztés, a betűtípus választás és általában véve minden grafikai megoldás rendkívül igénytelen, amatőr munka.

A kortárs ékszer és design ékszer két külön fogalom. Vajon elősegíti-e a szakma hazai népszerűsítését, ha kísérlet sem történik e két fogalom szétválasztására?  

A Bevezetésben lehetőség lett volna megfogalmazni a kortárs ékszertervezés legjellemzőbb irányzatait, különbséget tenni art, craft, design, illetve a konceptuális, narratív, stúdió ékszer stb. fogalmak között. Ehelyett irreleváns megállapításokat olvashatunk a legnépszerűbb ékszertípusok sorrendjéről, vagy a tervezők nemi összetételének százalékos arányáról, de nem kerül említésre, hogy egyesek már rangos, nemzetközi elismeréseket is kaptak.

A fent jelzett szerkesztési hibák és hiányosságok miatt az E-book terjesztéséhez nem járulunk hozzá!

 

 

Tisztelettel:                                            Budapest, 2023.03.28.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Losonczy Orsolya láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...