A sasadi közlekedés környezetbarát megszervezéséért!

(Csatlakozhat hozzánk a Facebookon is: https://www.facebook.com/sashegyert!)

Friss információ (2013. február 24.):

Tisztelt Támogatóink!

A petíciót lezártuk, remélhetőleg a jövőben sem kell újra megnyitnunk! Legutolsó hírlevelünket elolvashatja itt!

A Sasadot, Sas-hegyet érintő fejleményekről  a későbbiekben az alábbi honlapokon tudnak tájákozódni:

Támogatjuk a Védegylet és más civil szervezetek törekvését a Római part árvízvédelmének környezetbarát megoldására!

Friss információ (2013. január 16.):

A január 15-i lakossági fórumon Büki László városüzemeltetési igazgató bejelentette, hogy - elsősorban környezetvédelmi okoból - az önkormányzat eláll a Dayka Gábor utca megnyitásától.

Az eseményről az Index is tudósított: http://index.hu/belfold/budapest/2013/01/16/nem_nyitjak_egybe_a_dayka_gabor_utcat/

A fórumon átadtuk a beruházás tervét ellenző pogárok összesített listáját, amely 979 nevet tartalmazott a január 14-i állapot szerint. (668-an a www.peticiok.com/sasad honlapot írták alá, 423-an a Sas-hegy Védő Egyesület aláíróíveit: a 979-es szám a duplázások kiszűrése utáni eredmény, azaz a tényleges támogatók száma.)

A részletekről később beszámolunk, most örüljünk a jó hírnek!

Köszönjük az aláíróknak, aktivistáknak a segítséget, a profi és civil sajtónak a nyilvánosságot!

A petíció:

Tiltakozzunk a Dayka Gábor utca "megnyitása" ellen!

Időről időre felmerül Sasadon, hogy a városrész közlekedési problémáit, amelyek elsősorban  a Farkasréti Általános Iskola környékén (Süveg utca - Rákó utca - Brassó út - Érdi út) keletkeznek a reggeli illetve a délutáni órákban, a Dayka Gábor utca felső részének "megnyitásával" lehetne orvosolni. Jelenleg is létezik egy ilyen önkormányzati kezdeményezés, ezért a környék lakóinak az összefogására van szükség ahhoz, hogy megakadályozzuk ennek a hibás elképzelésnek a megvalósulását.

Ez a petíció a Dayka G. utca felső szakaszának az alsó szakasszal történő egybenyitása, ezáltal az átmenő forgalom növekedése ellen tiltakozik, az alábbi érvekkel is alátámasztva a tiltakozást:

1) A Dayka Gábor utca a sashegyi természetvédelmi terület határán vezet végig, a megnövekedő forgalom természetvédelmi szempontból káros lenne, fenyegetve az értékes, de sérülékeny természeti értékeket.

2) Nem hisszük, hogy a Dayka Gábor utca "megnyitása" megoldaná a Farkasréti Általános Iskola környékén jelentkező gondokat. Illúzió azt gondolni, hogy csak a jelenlegi forgalom oszlana meg kétfelé. A valóságban egy új menekülőutat nyitnánk meg, amely új forgalmat vonzana a környékre, többek közt pl. a Gazdagrétről és Budaörsről reggelente beáramló, dugóelkerülésben reménykedő autósokat. Ez az új forgalom nem csak a Dayka Gábor utcát érintené hátrányosan, hanem annak keresztutcáit (Olt, Bodajk, Őrség, Előpatak, stb.) is, ezeket használnák ugyanis az autósok az új átjáró megközelítésére. Hamar beállna az új egyensúly, amelyben az iskola környéki dugó is megmaradna, de mellette keletkezne egy második a Dayka Gábor utca felső kijáratánál is. A fent említett példa ráadásul csak egy a várható forgalomnövelő hatások közül: általában is "fontos" menekülőút szerepe lenne a Dayka Gábor utcának a budai hegyvidék számára Dél-Buda, az agglomeráció és az M1-M7 autópályák felől. Ez nem csak a regeli csúcsidőszakban jelentene komoly terhelést, hanem sokszor délután illetve  - pl. nyári szezonban - a hétvégéken is.

Összességében tehát a teljes sasadi terület átmenő forgalma és ezáltal környezeti terhelése jelentősen növekedne.

3) A Dayka Gábor utca "megnyitása" nem egy olcsó, egyszerű lépés, ugyanis egyáltalán nem egy kész, csak éppen sorompóval lezárt útszakaszról van szó. A "megnyitandó" szakasz (ld. a térképet és a fényképalbumot) egyes részein jelenleg egy erdei gyalogösvény található. Kérdéses, hogy az utca mellett található vízműtelep védelme milyen módon, illetve mekkora költséggel oldható meg biztonságosan, ha egyáltalán. Ugyancsak költségnövelő tényező, hogy a Dayka Gábor utca egyben vízfolyás is, egy-egy nagyobb eső után a nagymennyíségű víz rendszeresen alámossa az utat: megnövekedett forgalom esetén a probléma súlyosbodna és drágítaná az út építését illetve karbantartását.

A "megnyitás" tehát egy kifejezetten drága beruházást jelent.

4) A Farkasréti Általános Iskola környékének közlekedési problémáinak megoldása hitünk szerint elsősorban jobb forgalomszervezési illetve az átmenő forgalmat korlátozó intézkedésekkel (pl. egyirányúsítás, esetleg a behajtás illetve parkolás korlátozása) lenne elérhető. Fontos az iskola és az óvoda nevelő szerepe: nekik elsősorban a gyalogos illetve tömegközlekedési eszközökkel való megközelítést kellene népszerűsíteniük, amelynek feltételei a környéken jónak mondhatóak.

Kérjük Önt is, hogy

  • Aláírásával támogassa tiltakozásunkat, melyet szándékunkban áll eljuttatni az Önkormányzathoz is! (Az "aláírás" jelen esetben az ezen oldal alján található kérdőív kitöltését és a Petíció aláírása gomb megnyomását jelenti)

Védjük meg együtt élhető, nyugodt környezetünket!

Kapcsolódó anyagok és linkek:

Testvéroldalak:

Dokumentumok:

Frissítettük a dokumentumok listáját, az új dokumentumokat megjelöltük, ld. az új cimkével megjelölt elemeket a lenti listában.

Figyelem! Kitöltési úmutató:

  • Az "aláírás" jelen esetben az ezen oldal alján található kérdőív kitöltését és a Petíció aláírása gomb megnyomását jelenti.
  • A csillaggal jelölt rubrikák kitöltése kötelező, enélkül a rendszer nem regisztrálja az aláírását. A csillaggal nem jelölt rubrikákat elég akkor kitölteni, ha a kérdésre a válasz igen, azaz a kitöltetlen rubrika nemleges választ jelent.
  • Kérem vegye figyelembe, hogy az aláírása addig nem érvényes - így meg sem jelenik a listán - ameddig a regisztrációjánál megadott e-mail címre kapott levélben megadott linken meg nem erősíti azt! Ezért kérem ügyeljen arra, hogy érvényes e-mail címet adjon meg! (Az e-mail cím bizalmas marad, még a petíció szerzői sem láthatják.)
  • Előfordul továbbá, hogy egyes - főleg webes - levelezőrendszerek a peticiok.com által elküldött levelet kéretlen reklámüzenetnek (közkeletű angol nevén spam) tekintik és emiatt a levél nem a normál bejövő üzenetek (pl. Inbox) közt jelenik meg, hanem a kéretlen üzenetek között (Spam, Junk). Ezeket viszont gyakran nem jelzi a levelező rendszer új üzenetként. Ha tehát a Petíció aláírása gomb megnyomása után nem kap rövid időn belül üzenetet, kérjük ellenőrizze a kéretlen üzeneteket is, elképzelhető, hogy ott találja a regisztrációhoz szükséges levelet.

Sas-hegy Védő Egyesület    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével