Posztumusz díszpolgári címet Fekete Gyulának, a Hungária együttes szaxofonosának

Alulírott polgárok és szervezetek, ezúton kezdeményezzük, hogy Fekete Gyulát (becenevén: Szaxi Maxit), a Hungária együttes egykori, nagyhírű szaxofonosát – tekintettel a kerülethez történő kötődésére és kimagasló eredményeket felmutató zenei életútjára – Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzata részesítse posztumusz díszpolgári címben.    

Fekete-Gyula-szaximaxi_tom.jpg

Fekete Gyula (1951-2019) életrajza  

Pályafutása  

Zenész családban született. Apja a Stúdió 11-ben baritonszaxofonozott, édesanyja pedig szimfonikus zenekarban hegedűs volt. Szülei nyomására egyszerre kezdett zongorán és hegedűn tanulni, ám mégis a szaxofon vált a legkedvesebb hangszerévé.   1965-től a One Generation zenekarban kezdett játszani, majd amikor 1968-ban megismerte Várkonyi Mátyást, megalakították a Zé-gé együttest, ahol két évig zenélt. 1971-ben a Láng Művelődési Házban találkozott először az akkor még beatzenét játszó Hungária együttes vezetőjével, Fenyő Miklóssal. Ekkor megegyeztek, hogy egy ideig együtt fognak zenélni. Tagsága idején egy kislemezük jelent meg, A. oldalon a Hosszúhajú Éva, B. oldalon a Dr. Schizofrén dalokkal. 1973-ban kivált a zenekarból.   1979-ben, amikor a Hungária együttes ismét megújult, Fekete Gyula (becenevén: Szaxi Maxi) is visszatért és ettől számíthatjuk az általa elért legnagyobb sikerek kezdetét. A „Jampi” Hungária tagjaként olyan számokban működött közre, mint pl. a Neonparádé, Randi Andi, Taxi Szaxi, Twist troli stb. A Hungária 1983-as felbomlása után automatikusan a Dolly Roll együttes tagja lett, ahol szintén sikeres dalokat énekelt (Wind szörny, Naplemente, Maria Makaroni stb.).   1990-ben kilépett a Dolly Rollból és önálló karrierbe kezdett, emellett saját kiadót alapított Maximusic néven. Zenekara ekkoriban a Szaxi Maxi Music Band. Szólókarrierje alatt írt dalai többek között a Rock and roll randevú, Tutti Frutti (magyar változat), Nem kapható stb.   1995-ben egy koncert, egy album és egy koncertalbum erejéig ismét összeállt a Hungária, akkori stúdióalbumukon (Ébredj fel, Rockandrollia) az eredeti Hungáriás megszólalásban énekelte el a Malvin és az Ördögi rock and roll című dalokat. 1998-ban a Dolly Roll eredeti felállásában énekelt a Budapest Sportcsarnokban.   Az ezt követő időszakban keveset lehetett hallani róla, éveken keresztül külföldön dolgozott. 2014-ben interjút készítettek vele „Elfelejtett dallamok” címmel.   

Kapcsolata a XVI. kerülettel  

Fekete Gyula gyermekkorát Ómátyásföldön, a Táncsics utcában töltötte, ahová – a Fekete család otthonába – élete utolsó időszakáig visszajárt. Serdülőként a Szerb Antal Gimnázium biológia szakos osztályába járt, osztályfőnöke a mindenki által nagyra becsült és szeretett Ani néni volt. A Mátyásföldi Katolikus Templomban rendszeresen beat-miséken zenélt, az akkori Ikarus Művelődési Házban gyakran fellépett.   Fiatal felnőttkorában Cinkotára, a Cinke utcába házasodott, és ott élt 8 éven keresztül. Ebben az időben vált kiemelkedően híres zenésszé a Hungária és a Dolly Roll együttesekkel.   Hosszú időszakot élt Szentendrén, de mindig visszavágyott gyermekkora szeretett kerületébe. Ezt az óhaját élete utolsó éveiben meg is valósította, visszaköltözött a XVI. kerületbe, Sashalomra. Halála után – kívánságára – a Cinkotai Temetőben helyezték örök nyugalomra.

Kérem, hogy a budapesti aláírók legyenek szívesek megadni a kerületet is!

Kérem, hogy osszák meg, ajánlják a petíciót másoknak is!

Köszönöm!
Facebook