Javaslat, turisztikai és vendéglátói szektorban közreműködő vállalkozások és dolgozóik védelmében a koronavírus okozta vészhelyzetre való tekintettel

00017054.jpeg

 

Címzettek:

Varga Mihály  a Pénzügyi Akciócsoport vezetői minőségében 

Bártfai-Mager Andrea gazdaság újra indításáért Felelős Akciócsoport vezetői minőségében  

 

Tisztelt válságkezeléssel megbízott Honfitársaink! 

 

A következő válságjelentés és megoldástervezet formájának a petíciót választottuk, hogy egyéni: vállalkozói és munkavállalói, gyakorlati érdekekkel is alátámasszuk ezt az egész gazdaságra és a Magyar Társadalomra is hatással bíró jelenséget.  

 

                                                     Anamnézis 

 

A hazai turizmus és vendéglátási vállalkozói szektor különösen érzékeny egyensúlyon alapszik. Ennek okai közül csak a legfőbb elemeket emelnénk ki:

     -   A „szürke”, tényleges időnél rövidebb munkaidőre való bejelentés miatt, a rendelkezésre álló valós munkavállalói adatok hiánya.

     -   A szektor közvetlen kitettsége a népesség járványspecifikus fogyasztói hangulatának, a turizmus visszaesésének.

      -  A szektor szezonális mivolta: a válság kezdő időpontja egybeesik a szezonkívüli tartalékok elapadásával, a szezon kezdetével, a legrosszabbkor érinti a vállalkozókat.

 

A fenti okok miatt, a vizsgált szektorban elbocsájtási hullám indult el, mely kezdődött a turizmus gyakorlatilag nullára csökkenésével (mely főleg turisztikai szempontból kiemelt területeket érintett), majd folytatódott a hazai vendégek szignifikáns, a működési költségek ellensúlyozását lehetetlenné tévő mértékben való csökkenésével. Ez a folyamat a vállalkozókat olyan lépéskényszerbe szorítja melyben kénytelenek a működésüket megszüntetni, mely a munkaszerződések azonnali felmondásával is jár.           

A számos kis és -középvállalkozás várható szimultán csődje esetén (mely egybeeshet egy esetleges állami korlátozó intézkedéssel) megfelelő szabályozás hiányában a jelenleginél sokkal jelentékenyebb számban várható  munkaviszonyok minden kompenzáció nélküli megszűnése, ez az eddig a szektorban tevékenykedő, megtakarításokkal nem rendelkező munkáltatók, munkavállalók és családjaik jelentős részének teljes gazdasági ellehetetlenülését eredményezné, egyik napról a másikra. Továbbá hatással lenne a teherviselési képességükre: nem tudnának helyt állni az időszakos fizetési kötelezettségeinek (lakbér, közművek, további hitelek). Mondanunk sem kell, hogy a létfenntartás széleskörű, közvetlen és azonnali veszélyeztetettsége mellett akár munkáltatói, akár munkavállalói oldalon ez milyen gazdasági folyamatot eredményezne: bár a válság sajnos nem szektorspecifikus, a turizmus-vendéglátás a Magyar gazdaság egyik első frontvonala, indikátora a jelenlegi globális vészhelyzetben. Számunkra a válság már itt van: a munkavállalók utcára kerülnek „üres zsebekkel”, olyan szakmunkások akik lakbért, hitelt fizetnek és családokat tartanak el.

Továbbá fizetésképtelen helyzetbe kerültek azok a vállalkozók is, akik szinte teljes bevételkiesés mellett a tartozásaikért helytállni kötelesek. A teljes válsághelyzet elkerülése érdekében, a vállalati struktúra konzerválásának igényével, a gyakorlati szempontok figyelembevételével a következő javaslatokat szeretnénk tenni:  

Közös teherviselés képpen: 

   -    WHO által kimondott világjárvány krízishelyzet esetén a közüzemi fizetési kötelezettségek mérséklése, előlegzése: mind a munkavállalói, mind a munkáltatói oldalon a vészhelyzet fennállásának teljes időtartamára. 

   -    A bérleti terhek mérséklése: bérleti szerződésekben foglalt bérleti díj 20%-ának kifizetése esetén szerződésszegés ne legyen megállapítható a rendes gazdasági működés visszaállásáig. 

   -    A banki szektor teherviselése: A banki hitelek és más időszakos fizetési kötelezettségek 30%-ra csökkentése a rendes gazdasági működés visszaállásáig. 

  -    A kilakoltatások azonnali felfüggesztése a vészhelyzet teljes időtartamára. 

   -    Ne lehessen a világjárvány idején elbocsájtani senkit a munkavállalása alól. Létfontosságú kiadásokra bevételi forrást biztosítani köteles a munkaadó a munkavállalónak, aminek a mértéke a bérminimum 30%-a válság bizonytalan várható időtartamát figyelembe véve annak teljes hosszára. 

   -    Vállalkozások tehermentesítése a kötelező járulékok és adók befizetése alól munkavállalóik után a járvány idejére a gazdaság újra indításáig.     

 

Munka, élet és szektorvédelmi intézkedések: 

   -    A munkáltató csak abban az esetben és addig részesül a fent javasolt kedvezményekből, amíg biztosítja a teljes munkaerő-állománya számára a garantált bérminimum 30%-át, a válság bizonytalan várható időtartamát figyelembe véve annak teljes hosszára. 

   -    Ebben az esetben a csődöt jelentett munkáltató nem kötelezhető a fizetésre, habár úgy véljük, sokan lesznek akik a felépített vállalkozást nem hagyják elveszni.A fennmaradó, fizetésképtelen vállalkozók esetére javasoljuk állami hitelek bevezetését. 

   -    „cserébe” a munkavállalónak rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége keletkezik az újraindítás esetén a korábbival azonos, csökkentett összegű munkabérért köteles feladatát ellátni egészen a rendes gazdaság visszaállásáig.  

 

A fenti intézkedéseket egy „láncreakció” elkerülése érdekében közösen alkottuk meg.

Petíció aláírása

Az aláírással engedélyezem Kolosi Kálmán (VLM), hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...

Facebook