Petíció a nyugtató- és altatószerek felírhatóságának szigorításáért, hogy a lelki problémák modern, oki terápiáját ne helyettesíthesse az orvosi segítséggel történő gyógyszerfüggővé válás

Tisztelt Aláíró!

A szakmailag megalapozott indokkal, szakember által felírt nyugtató- és altatószerek hatalmas segítséget jelentenek a pácienseknek. Ezek a készítmények a pszichiátria és általában a modern orvoslás hatékony és biztonságos eszközei.

Azonban a nem megfelelő okok miatt, túl hosszú ideig, indokolatoanul magas dózisban alkalmazott nyugtatószerek sokkal inkább ártalmasak lehetnek, mintsem segítenének a fogyasztónak.

Országunkban hatalmas méreteket ölt a gyógyszerfüggőség. Ez sok esetben annak köszönhető, hogy a páciens nem jut megfelelő minőségű és mennyiségű szakmai segítséghez. Gyakran egy lelki problémák megoldásában járatlan orvos a páciens alvászavarának, szorongásos tüneteinek elkendőzésére, amolyan gyorssegélyként írja fel a készítményeket, szinte kivétel nélkül a legjobb szándékkal. Azonban a nyugtató- és altató készítmények önmagukban, szinte kivétel nélkül alkalmatlanok arra, hogy bármilyen pszichés problémát okilag kezeljenek. Bár a tünetek átmenetileg enyhülhetnek, azok később más, gyakran jóval súlyosabb formában térhetnek vissza. A pácienseknek általában egyre magasabb dózisra van szüksége a panaszai enyhítéséhez. Ez a folyamat igen gyakran gyógyszerfüggőséghetz vezet főként az arra fogékony páciensek esetében. Mindeközben a nyugtatószerek felírását eredetileg indokló lélektani problémával kapcsolatban semmilyen változás nem történt. A gyógyszerfüggőség igen stigmatizáló állapot, mely tovább nehezíti a páciens helyzetét.

A nyugtatószerek felírása nem csupán a gyógyszerfüggőség veszélyét rejti magában. Egy nyugtatószer monoterápiában történő felírása modernebb gyógyszerek és lélektani szakember által végzett terápiás beszélgetés nélkül gyakran annak a szimbóluma, hogy a lelki problémákat söpörjük a szőnyeg alá és felszínes megközelítéssel, a segítség látszatát fenntartva, hagyjuk cserben a szenvedő pácienst, a készítmény által elhallgattatva. Ezt a tömegesen előforduló jelenséget meg kell állítanunk!

Amennyiben Ön is egyetért azzal, hogy a lelki problémákkal küzdő embereknek nem függőséget okozó, elavult nyugtatókra, hanem fejlett pszichiátriai és pszichológiai ellátó rendszerre, modern, függőséget nem okozó és kedvező mellékhatásokkal rendelkező készítményekre van szüksége, kérem aláírásával támogassa a nyugtató- és altatószerek felírhatóságának szigorítását, mely igen fontos lépés lenne a lelki betegségekkel küzdő emberek ellátásának javításában!

Köszönöm a támogatását!


dr Pálmai Zsolt Ágoston Pszichiáter    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom dr Pálmai Zsolt Ágoston Pszichiáter petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGYFizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...