Petíció a kereszténység megtisztításáért a judaizmustól

XVI. Benedek a következőket írja „A Názáreti Jézus” c. könyvében: „az utóbbi ötven esztendő leforgása alatt a történetiség megítélésében a vélemények olyan fordulata ment végbe, amely nem új történeti felismerésekre, hanem a Szentíráshoz és általában a keresztény üzenethez való új hozzáállásra épül.

Maga Danielou viszont arra a meggyőződésre jut, hogy történelmi eseményekről van szó, amelyeknek jelentőségét a zsidókeresztény közösség és Máté teológiailag értelmezte. Egyszerűen szólva ez az én meggyőződésem is.”   Mivel az anyagtalan és anyagi világ szerves egységet alkot, az istenhit a földi lét mindennapjainak iránymutatását adja, ezért természetszerű, hogy a történelmi- és nem a teológiai értelmezést tartsuk követendőnek.

A „vélemények fordulatát” az események olyan bizonyítékainak a megismerése okozta, amelyek kihatnak a kereszténység alapjaira (legfontosabbak: Jézus származása, születésének helye és ideje), ezért nem elég „a keresztény üzenethez való új hozzáállásra építeni” a kereszténység jövőjét, hanem a történelmi tények alapján újjá kell fogalmazni a keresztény üzenetet.

Ezt kell, hogy jelentse az „új hozzáállás”.

Ez viszont teológiai újraértelmezést tesz szükségessé.

Ezt az új hozzáállást célszerű a 2021-es, 52. Eucharisztikus világkongresszuson meghirdetni.

Az aláírással felhatalmazom dr. Halász József petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.