Petíció a gyerekek legfőbb érdekében - az EU Gyermekjogi Stratégiájának elfogadásáért

A Gyermekjogi Civil Koalíció 25 szervezete és 14 egyéni szakértője 2021 márciusában jelentette meg azt az állásfoglalását, amelyben üdvözölte, hogy az Európai Bizottság elfogadta a régóta várt Gyermekjogi Stratégiáját.

Mindannyian egyetértünk abban, hogy olyan közös európai stratégiára van szükségünk, amely minden gyermekre kiterjed, jogaik maradéktalan érvényesülését segíti elő. Alapvetésként fogadjuk el mi is, hogy a gyermekek jogai emberi jogok.

Ezért közös célunk annak biztosítása, hogy minden gyermek ki tudja aknázni a benne rejlő lehetőségeket, aktív résztvevőként vezető szerepet tudjon betölteni a társadalomban – legyen szó akár a méltányosságért és egyenlőségért folytatott küzdelemről, a demokrácia erősítéséről, akár a zöld és digitális kettős átállás elősegítéséről.

Az EU Gyermekjogi Stratégiája és a hozzá kapcsolódó, a gyermekszegénység csökkentését célzó Gyermekgarancia program fontos lehetőség és kötelezettség az ENSZ Gyermekjogi egyezményének - mely valamennyi uniós országra, így Magyarországra is 1991 óta  kötelező - hatékonyabb és eredményesebb végrehajtásában. 

Egyértelműen elhatárolódunk attól, hogy az ENSZ Gyermekjogi egyezményének részes feleiként, a magyar kormány képviseletében az igazságügyi miniszter megvétózta az EU Gyermekjogi Stratégiájának elfogadását, továbbá felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a Stratégia nem tartalmazza - még utalás szintjén sem - a magyar vétó indokaként megjelölt “LMBTQ-aktivisták iskolai propagandáját”.

Az “egy gyermeket sem hagyhatunk hátra” cselekvés hatásköre és felelőssége az uniós tagállamok, így Magyarország  kezében van.

Kérjük a Kormány képviselőit álláspontjuk megváltoztatására a magyar és  valamennyi gyermek jogainak védelme érdekében. 

Egyúttal petíciót indítunk a gyermek legfőbb érdekében, az EU Gyermekjogi Stratégiájának elfogadásért!

2021. október 9.  A Gyermekjogi Civil Koalíció vezetőségeLogó_GYCK_Új_5.png


Gyermekjogi Civil Koalíció    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Gyermekjogi Civil Koalíció láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...