Petíció a B+ jogosítvány kategória bevezetéséért a veszélyes és agresszív szabálytalankodókkal szemben.

Aki személygépjárművel olyan szándékos manővert hajt végre, mellyel más közlekedésben részt vevőket veszélyeztet, vagy hátráltat (különösen pl. büntetőfékezés, előzési szabályok figyelmen kívül hagyása, záróvonal átlépése, követési távolság nem betartása, tolakodás, egyértelmű előnyszerzés céljából buszsáv jogosulatlan használata, szándékos piroson áthajtás, sebességhatárok jelentős túllépése, felelőtlen magatartás stb.)  az anyagi büntetés mellett legfeljebb teljesítménykorlátozással (pl. max 50 Le teljesítményig) azaz B+ jogosítvány kategóriával vezethet csak gépjárművet az X ideig tartó próbaidőszak alatt.

Ha lehetőség van a  korlátlan jogosítvány visszaszerzésére, az csak és kizárólag kresz és forgalmi vizsgát követően volna lehetséges.

(NÉHÁNY) ELŐNY:

- gyorsan kivitelezhető, a motor kategóriánál már alkalmazott és kidolgozott eljárás, a jogosítványban a korlátozások helye adott;

- 300 ezer Ft-os bírság helyett az ezzel járó presztízsveszteség sokkal jobban fáj;

-nagy visszatartó erő, hogy viszonylag könnyen, hosszú időre (akár 10-20 évre, vagy örökre) elvesztheti a lehetőségét annak, hogy olyan autót vezessen, melyet szeretne (vagy mások csak szeretnének) vezetni;

- munkáját valószínűleg kisebb teljesítményű autóval ugyan úgy el tudja látni, nincs ezzel járó gyakori jogi kifogás;

- esély megadása a jó útra térésre, de ha a korlátozott jogosítvánnyal további szabálytalanságokat követ el, jogosítvány végleges bevonásának lehetősége.

----------------------------------------------
VÉLEMÉNYEK:

"K.P.
Sokat közlekedek az utakon és sajnos az a tapasztalatom, hogy nagyon nagy szükség lenne szigorúbb szabályozásra! Úgy látom ez a petíció azok ellen szól, akik a legtöbb gondot okozzák a közlekedésben! Ha másképp nem lehet az embereket nagyobb türelemre és önfegyelemre megtanítani, egyetértek a szigorú fellépéssel! Elég a sokszor teljesen felesleges és életveszélyes viselkedésből! Tessék felnőni a jogosítvány birtoklásához mindenkinek, aki vezet."

Az aláírással felhatalmazom b2jogositvany petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.