Outsider - Összefogás a Magyar Zenei Egyensúlyért

A helyzet

Jelenleg hazánkban nagyon beszűkült a zenei reprezentáció. A kultikus szórakozóhelyek bezárásával és az új médiatörvény megjelenésével, amely kereskedelmiségbe taszította a közszolgálati adókat, sorra szűntek meg azok a platformok, melyek biztosították a feltörekvő zenekarok megjelenését. Kialakult egy szakadék, melynek egyik oldalán a vélt és mesterségesen kreált közízlésnek megfelelő, kereskedelmileg sikeres produkciók állnak, a másik oldalán pedig az egyediséget mutató, kreatív és potens alkotók és a két oldal közt semmilyen átjárás nem lehetséges.
Természetesen minden zenész szeretne abból megélni, amit csinál, de utóbbiak esetében tevékenységüknek inkább művészeti, mint megélhetési faktora van.

Nem csak olyan zenekarokat lehetne és kellene játszani, akik esetében már biztos a siker és behozza a hallgatókat, hanem azokat is, akik újak, újítóak, érdekesek és lesz majd hallgatótáboruk. Ez egy nem csak önmagát, de előreláthatóan igényt generáló folyamat is, aminek a fellendítésében többek között a rádió tud segítséget nyújtani, hiszen hazánkban még mindig ez az elsőszámú zenei információs forrás.
Amit a közönség nem ismer, azt nem is tudja szeretni, de ha az emberek megismernek új dolgokat, akkor érezni fogják, hogy van miből válogatni, akkor nyitottabbak lesznek arra is, ami a mainstreamen kívül esik.

Hogy kapcsolódik ehhez a Petőfi Rádió?

Az egykor szépreményű Petőfi Rádió megújulásakor olyan irányt vett, melybe joggal vetette bizalmát a hazai zenész szakma. Fiatalos és lendületes; olyan zenék kerültek be a közszolgálati rádió lejátszási listáira, melyeket korábban elképzelhetetlennek tartottunk, színes zenei palettát kínáltak hallgatóiknak, alternatívát a kereskedelmi rádiók egyformasága mellett. Külföldről is szelektáltak be olyan zenéket, amiket alapos keresgélés után találhatott volna csak meg az egyszeri hallgató, azonban értékük és relevanciájuk vitathatatlan. Úgy tűnt, volt egy értékrendszer, egy értelmiségi misszió, ami mentén rendeződött a közszolgálatiság. A mellőzöttebb magyar előadók is egyként lélegezhettek fel, mert végre lehetőség nyílt szélesebb körökhöz is eljuttatniuk számaikat. Aztán történt valami. Szép lassan megint beköszöntött a “sötét középkor”, kialakult egy mesterségesen kreált zenei elit. A Petőfi Rádió a már korábban megkezdett üdvözítendő út helyett egy teljesen ellentétes irányba kezdett elmozdulni. A szakadék kialakulásához vezető ok hűséges szolgáivá váltak. Valamilyen szinten erre rá is kényszerültek a médiatörvény következtében, viszont hisszük azt, hogy nem ez az egyetlen módja a sikeres működtetésnek, hogy ugyanolyanná válik, mint a kereskedelmi rádiók sora. A döntésért felelős emberek a legegyszerűbb utat választották, a legkevesebb ellenállással és ami a legrosszabb, ebből még kultuszt is kreáltak az újonnan meghirdetett Petőfi-díj formájában.

Az ügy

Célunk egy párbeszéd elindítása, minél nagyobb nyilvánossággal, ahol időszakosan megtartandó fórumokon és vitaesteken keresztül közelebb jutunk az egyensúly visszaállításához, kifejezetten szakmai alapon. Szeretnénk, ha minél többen bekapcsolódnának ebbe a diskurzusba, mert minden észrevétel értékes.

Megfelelő publicitást szeretnénk elérni meghatározott zenei platformokon és fórumokon, valamint célunk az emberek edukálása akképpen, hogy zenekarok és zenészek minél szélesebb palettáját kínáljuk nekik. Ehhez szükség van egyrészt médiumokra, másrészt a mi összefogásunkra, hogy felépítsük ezt is önerőből, mint ahogyan eddig minden mást is, a hitelesség jegyében.

Ha egyetértesz törekvésünkkel, kérlek írd alá petíciónkat és csatlakozz hozzánk! Köszönjük!


Outsider Team

Petíció aláírása

Az aláírással engedélyezem Outsider Team, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...