Összefogás a védőnők munkájának megbecsüléséért!

Mit kívánnak a védőnők 2013-ban?

-      A felsőfokú végzettségüknek megfelelő szakmai, erkölcsi és anyagi elismerés (bér) biztosítását; olyan egyértelmű bérfejlesztést, amelyben nincs kiskapu, nincs kibúvó!  A védőnői bértábla sürgős kialakítását, vagy az új egészségügyi  szakdolgozói bértábla kiterjesztését visszamenőlegesen minden védőnőre! A diszkrimináció megszüntetését alap- és szakellátásban dolgozó védőnő között!

-      A  jogszabályokban előírt minimum feltételek és megfelelő munkakörülmények biztosítása minden tanácsadóban és minden iskola-egészségügyi szolgálatnál!

-      A módszertani ajánlások, egészségfejlesztő programok tervezésénél a területi, iskola és kórházi védőnők  véleményeinek,  javaslatainak figyelembe vételét!

-      Egységes juttatásokat (munka- és védőruhapénz, cafeteria,  gépkocsi használat illetve útiköltség térítése)!

-      Önkéntes alapon való részvételt a méhnyakszűrésben!

-      A kompetencia határok betartása érdekében hathatós intézkedések a társszakmánál, hogy a továbbiakban ne a védőnők végezzék szakorvosok, háziorvosok, iskolaorvosok/iskolát ellátó orvosok részfeladatait (beutalók megírása a várandósoknak, különböző nyomtatványok – a GYSz - 4 és a 14/1994. (VI. 24.) MKM rendelet 5. sz. melléklete)!

-      A képviseleti szervek (MESZK, EDDSZ, MKKSZ) ajánlásainak figyelembevételét a védőnőket érintő döntések meghozatalánál!

-      A védőnők felsőfokú preventív képzettségének megfelelően rendezett kompetenciákat az anya- és csecsemővédelmi feladatok tekintetében.  A védőnők által elvégzett feladatok – különös tekintettel az anyatejes táplálásra, az egészséges csecsemő táplálására,a 0-7 éves korú gyermekek szűrővizsgálatára és az egészséges életre való nevelés - a finanszírozásban és   a kommunikációban is egyértelműen védőnői feladatként jelenjenek meg!

-      A gyermeki jogokért, a védőnőktől elvárt felelősségvállalás teljesíthetőségéhez megfelelően kialakított jogi, törvényi szabályozást! Nem lehet felelősséget vállalni úgy, hogy a védőnőnek kötelező az, amit a szülő csak igénybe vehet. Tovább súlyosbítja ezt a paradox helyzetet, hogy akinek igazán oka van kibújni a védőnői ellátás alól az nem fogja aláírni, hogy nem kéri a gondozást. Javaslatunk: a családi pótlék jogosultságának a védőnői ellátáshoz való kapcsolása.

-      A területi védőnő által az óvodában ellátott gyermekek után az OEP finanszírozás rendezése: a házi gyermekorvosokhoz hasonlóan a területi védőnők is kapják meg az óvodáskorú gyermekek után a finanszírozást.

Az első eredmény:

Köszönet minden szavazónak!

Védőnők a védőnőkért!    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével