Nyílt levél a szoptatást hátrányosan befolyásoló tápszermarketing-tevékenység ellen

Nyílt levél az erőszakos tápszermarketing ellen

Az anyatejes táplálás mellett elköteleződött anyák nevében szeretnénk egyet nem értésünket kifejezni egy egri eseményen történt erőszakos marketingtevékenység és a szoptatás sikerességét hátráltató, azt károsan befolyásoló termékek ajándékozása, propagálása miatt.

Az Anyatej Világnapja alkalmából 2017. augusztus 23-án a Keviko Prevenció Kft szervezésében megrendezett eseményen sajálatos módon az anyatejes táplálást segítő, támogató információk nem kaptak elegendő hangsúlyt a rendezvény címéhez, témájához képest ("Természetesen Anytejjel"). Helyette olyan termékeket vihettek haza az anyák, melyek nemhogy nem segítik a szoptatást, de arra káros hatással vannak. Ilyenek voltak például az anyatejet helyettesítő termékeket forgalmazó cégek logóival ellátott termékek, cumisüveg illetve cumi.

Bár a program célja a szoptatás népszerűsítése, a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás segítése és a korai kötődés kialakulásának segítése volt/lett volna, a program összeállításából és az eseményt látogatók szerint is aránytalanul sok volt az egyéb (babaápolási, mozgásfejlesztési) program. A szoptatás támogatását célzó programok aránytalansága mellett ezek formája és elérhetősége is nehézkes volt több résztvevő kismama beszámolója szerint. Az aulai programoktól elkülönítve, védőnőkkel folytatott kiscsoportos beszélgetés formájában lehetett a szoptatást támogató információkhoz hozzájutni. Az egyéni beszélgetés és a szűk körű beszélgetések intim atmoszférája sok kérdés feltevésére alkalmas kismamák részéről, azonban egy ilyen világnapi megmozduláson a szoptatással kapcsolatos alapinformációk átadása szerencsésebb lenne előadás formájában nagyobb nyilvánosság előtt (amit persze kiegészíthetnek egyéni konzultációk is).

A babaápoláshoz és a kismamaléthez kapcsolódik, mégsem képezi a szoptatás részét a korai fejlesztés (Pető-módszer), köldökzsinórvér levétel, homeopátia…stb. Az „anyatej” témájú rendezvényen abszolút elfogadhatatlannak tartjuk az egész napos ilyen jellegű termékbemutatókat és a tápszergyártó cégek reklámjait tartalmazó csomagot. A csomagot egy szoptatással kapcsolatos kérdőív kitöltése után kaptak a kismamák és a következőket tartalmazta:

-          a babaápoló kozmetikum minták,

-          a Hipp tápszergyártó cég logójával ellátott előke, párna és póló,

-           tommee tippee cumisüveg, termékkatalógus és melltartó betét,

-          Figaro baby babakocsikat reklámozó prospektus.

Szeretnénk felhívni a védőnők figyelmét arra, hogy közvetlen és közvetett szoptatással kapcsolatos tanácsaik, tetteik, azzal kapcsolatos attitűdjük mérvadó referencia pont a csecsemőjüket gondozó kismamák számára, hiszen szakértőként vesznek részt a csecsemőgondozás követésében. Sok esetben tanácsaik oktató jellegűek, hatásúak.

Egy ilyen „ajándék” csomag azt sugallja, különösen egy első gyerekét váró vagy éppen néhány hónapos csecsemőjét ellátó kezdő kismama számára, hogy a cumisüvegből való tápszeres táplálás valódi alternatívája a szoptatásnak. Pedig a cumisüvegből való táplálás, a nyugtató cumi használata valamint a tápszeres táplálás veszélyeket jelent a szoptatás sikerére és időtartamára nézve.

A tommee tippee cég termékkatalógusa pl. a következő teljesen félrevezető információkkal reklámozza termékeit: „a díjnyertes closer to nature termékcsaládunk a természetes táplálást támogatja, amelyet szoptató anyák és egészségügyi szakemberek segítségével fejlesztettek ki. Az Ön kényelmét segítik …az ergonomikus cumisüvegek is, amelyeket akkor tud használni, amikor olyan helyszínen éhezik meg a baba, ahol nincs mód szoptatásra, illetve az apuka vagy más vigyáz a kicsire, és segít Önnek a baba etetésében.” Szoptatásban  jártas anyákként teljesen nyilvánvaló számunkra, hogy A TERMÉSZETES TÁPLÁLÁST SEMMILYEN CUMISÜVEG ÉS TÁPSZER NEM TÁMOGATJA, HANEM ALÁÁSSA. Ezt számtalan, szoptatással kapcsolatos szakmai kutatás és a WHO ajánlások is alátámasztják. A prospektus olyan szempontokat fogalmaz meg, melyek az anyák kényelmét szolgálják, és egyáltalán nincsenek tekintettel a kisbabák elemi fizikai- és érzelmi szükségleteire, melyeket a szoptatás tud kielégíteni. Olyan társadalmi normákat illetve nyomást erősít, mely szerint NINCS LEHETŐSÉG BÁRHOL, BÁRMIKOR MEGSZOPTATNI EGY CSECSEMŐT.

A kismamák sikeres, a babájuk egészsége szempontjából kellően hosszú idejű szoptatásának elősegítésében, tapasztalataink szerint, kulcs szerepe lehetne a védőnőknek. Tudatában annak, hogy az anyatejnek milyen elvitathatatlan és pótolhatatlan szerepe van a kisbabánk testi- és lelki fejlődésében, anyaként azt várnánk a védőnőktől, hogy a szoptatás sikerét akadályozás helyett a gyakorlatban sokkal hathatósabban támogassák, például azzal, hogy a tápszermarketing téves, csúsztató információira felhívják az anyák figyelmét. Kiváló alkalmat nyújtanak erre az Anyatejes világnap rendezvényei is, ahol a jövőben szeretnénk, hogy a fentiekre tekintettel:

a programok, előadások tartalmilag elsősorban az anyatejjel és szoptatással kapcsolatos valós információkról szóljanak: az anyatej részletekbe menő jelentőségéről, a szoptatással kapcsolatos WHO ajánlásokról, az ajánlások megvalósításának elősegítéséről, a szoptatás során felmerülő lehetséges nehézségekről (növekedési ugrás, „kevés tej”, erős tejleadó reflex, szopási sztrájk…stb.) és azok leküzdésének lehetőségeiről, a kötődő nevelésről és hordozásról
ajándék csomagba a szoptatással kapcsolatos tudományosan megalapozott, korszerű, valós információkat terjesztő anyagok kerüljenek, hiteles információkat tartalmazó internetes oldalak „linkgyűjteménye” vagy pl.: a La Leche Liga kiadványai,
·         tápszergyártó cégek marketingje egyáltalán ne, vagy legalább a KÓDEX-nek megfelelően (azaz termékminta, szóróanyag, logóval ellátott termékek megjelenése nem engedélyezett) kapjon helyet a rendezvényen.

Ezeken túlmenően szeretnénk, hogy a szoptatás támogatása érdekében:

·         a védőnők a tanácsadásokon is hívják fel a figyelmet a tápszeres táplálás és cumi használat szoptatásra jelentett veszélyeire, világítsanak rá a vonatkozó reklámokban szereplő információk megtévesztő elemeire (pl.: „ a tápszerben levő D és E vitamin hozzájárul a gyermek immunrendszerének fejlődéséhez” viszont az anyatejjel ellentétben nem tartalmaz immunanyagokat, melyet az édesanya szervezete kifejezetten a baba aktuális igényeihez mérten állít össze, ezáltal az anyatej megalapozza a gyermek alapimmunitását, amit a vitaminok csak kiegészíteni tudnak)

·         ismertessék meg az anyákat a kizárólagos és igényszerinti szoptatás mibenlétével és fontosságával; hangsúlyozzák, hogy minden, amivel azt korlátozza, hogy a baba akkor kerüljön mellre, addig maradhasson ott, amíg szeretne és minden olyan dolog, ami csökkenti az anyamell stimulálását (pl.: nyugtatócumi) csökkenteni fogja a tejtermelést és a kereslet-kínálat felborulásához vezet

·         ismertessék meg az anyákat az idő előtti (6 hó előtti) hozzátáplálás emésztőrendszerre, immunrendszerre gyakorolt káros következményeivel

·         mind a rendezvényen, mind a védőnői tanácsadásoknak helyszínéül szolgáló épületekben alakítsanak ki szoptatásra alkalmas helyet („szoptatós-sarok”). Kérésre eddig is lehetősége volt a kismamáknak szinte bárhol (postán, bankban…stb), így a védőnői rendelő valamelyik helyiségben is megszoptatni babájukat. De egy szoptatós sarok kialakítása nem anyagi ráfordítás kérdése (paraván, szék), hanem szemlélet, hozzáállás kérdése. A szoptatás támogatásának hangoztatásán túl a legegyszerűbb módja a szoptatás gyakorlati elősegítésének a védőnők részéről az, hogy egy védőnői rendelő várójába belépve, kérés nélkül is lehessen ilyen jellegű igényeket kielégíteni, egyenrangúan azzal, ahogyan lehetőség van a babák átpelenkázására.

Tisztelettel kérjük a védőnők szakmai közösségét, hogy fontolják meg javaslatainkat! Ezek gyakorlatba ültetésével, a tápszer marketing háttérbe szorításával, nagyban hozzájárulnának az édesanyák azon törekvésének sikerességéhez, hogy gyermekeiknek a legjobbat nyújthassák.


szoptatás mellett elköteleződött egri anyák    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével