Nyílt levél a Gyilkos-tó megmentése érdekében

Az elmúlt évtizedekben a közigazgatásilag Gyergyószentmiklós városához tartozó Gyilkostó környéke, amely a székelyföldi turizmus egyik büszkeségévé válhatott volna, Erdély egyik szégyenfoltjává züllött. A közterek évtizedek óta nélkülözik a karbantartást, és mára már sok helyen balesetveszélyessé váltak. A tó körül rengeteg a szemét, a szennyvízhálózat befejezése több mint egy évtizede várat magára, a parkolási gondok megoldatlanok. A tóparton illegális építmények vannak, a bódék pedig egymás hegyén-hátán épülnek, utakat elzárva és zöldterületeket elfoglalva. A közérdekű turisztikai szolgáltatások teljességgel hiányoznak, még autóbuszjárat sincs a városból a tóhoz.

Mindezt egy sor gazdasági visszásság is tetézi. A tópart jövedelmet termelő szakaszát Gyergyószentmiklós városának, és Budapest V. kerületének tulajdonában levő Monturist Kft. kezeli. A helyzet a céget felügyelő polgármesterek nemtörődömsége, felelőtlenség, és egy sor előnytelen szerződés miatt fajult ide. A csónakázást intéző alvállalkozó például szimbolikus áron vehette bérbe a tópart egy jelentős szakaszát, több mint húsz évre. Mindezek következtében a befolyó jövedelmek (bérleti díjak, csónakázás) helyi ügyeskedők zsebébe vándorolnak, miként azt több hivatalos vizsgálat és tényfeltáró újságcikk is megállapította. Így értelemszerűen hiányoznak az erőforrások, amikből fejlesztéseket lehetne finanszírozni – az elsíbolt összegek a millió eurós nagyságrendbe esnek.

A helyzeten két korábbi polgármester is változtatni próbált. Ennek eredményeképpen el is kezdődött a Monturist Kft. felszámolása, amely a hűtlen kezelés alapos gyanúját fölvető szerződések megszűnését is maga után vonná. Ezt a jelenlegi, RMDSZ-es polgármester, Csergő Tibor mondvacsinált okokra hivatkozva megakadályozta, a súlyos gazdasági visszaéléseket leleplező városi tanácsi jelentést „politikailag motivált cirkusz”-nak minősítve. A polgármester mindebben Borboly Csaba megyei tanácselnök támogatását is élvezi, aki furcsa stílusú elektronikus levélben fejezte ki felháborodását, amikor tudomást szerzett a Székelyhon portálon megjelent tényfeltáró újságcikkről.

Elfogadhatatlan számunkra, hogy a Monturist Kft. többségi tulajdonosa, Budapest V. kerületének önkormányzata teljes passzivitással szemléli, hogy mit művelnek a cég ügyvezetői. Egy korábbi ügyvezetőre bűncselekmények elkövetését bizonyította rá a városi tanácsi vizsgálat, a jelenlegi pedig versenyvizsga nélkül tölti be ezt a pozíciót, hiszen a polgármester komája. Mi több, nemrég arra is fény derült, hogy a tulajdonosok megkérdezése nélkül, „magától” megváltozott a Monturist Kft. alapszabályzata, majd az ügyvezető édesanyja a cég résztulajdonosa lett.

Szeretnénk arra is választ kapni, hogy miként gázolhatnak át büntetlenül helyi cégvezetők a tavat természetvádelmi szempontból felügyelő Békás-Szoros Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatójának intézkedésein? Hogyan történhet meg az, hogy zavartalanul zajlanak a városi tanács által elfogadott területrendezési tervet semmibe vevő illegális építkezések a tó partján? Hogyan lehetséges az, hogy nem létezik egy koncepció a tó jellegének, vonzerejének megőrzésére?

Alulírottak tiltakozunk az ellen, hogy helyi magyar politikusok önös érdekeiket követve tönkreteszik Európa egyik természeti ritkaságát, és annak környékét. Felszólítjuk az RMDSZ vezető testületeit, hogy haladéktalanul vonják meg a bizalmat Csergő Tibor polgármestertől, valamint az őt a fentebbiekben támogató, és a legfontosabb fejlettségi mutatók tekintetében Hargita megye sereghajtói mivoltát bebetonozó Borboly Csaba megyi tanácselnöktől, és hassanak oda, hogy helyi politikusaik ne lehessenek a környék fejlődését akadályozó kétes ügyeskedők cinkosai.

dr. Hantz Péter biofizikus, kutatóbúvár    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Az aláírással felhatalmazom dr. Hantz Péter biofizikus, kutatóbúvár petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.