Nem kérünk bányát Pilismarótra!

Egy csodaszép területen, ahol a természet már beletörődött a korábbi beavatkozásokba... Ahol parti fecskék ezrei költenek, ahol a szomszédos üdülő terület és az azt határoló meseszép dunapart az elmúlt években elkezdett fellendülni, újra a pénz az úr!
A falu és az üdülő övezet lakóinak háta mögött szerveződött és most, az utolsó pillanatban került nyilvánosság elé:

1,2 milló négyzetméteren terveznek új kavicsbányát a Dunapartra vezető út mentén.

 

Ahogy történt: 

Tavaly decemberben Pergel István Pilismarót polgármestere zárt ülésen szavazott a képviselő testülettel az üdülő övezetbe vezető út mentén 122 hektáros terület bányatevékenységéről (idegenforgalmi-spor terület helyett). Mindannyian igennel szavaztak.
 
A tevékenységet a GM-PRO Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság végezné.
 
A hivatalok engedélyeit hiper gyorsasággal februárban beszerezte a testület , a környezeti hatásvizsgálat már tavaly év végén megtörtént.

2020. május 20-án, mikor a pandémia miatt különleges felhatalmazást kaptak a polgármesterek, Pergel István egy személyben határozott a terület kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról.
 
Ennek kapcsán hívtak össze lakossági fórumot 2020.07.16 -i kezdettel
“A településrendezési eszközök módosítása munkaközi tájékoztatási szakaszához” címmel, melyről még mindig senkinek sem volt fogalma, pontosan micsoda.

A lakosok, akik elmentek a fórumra, szembesültek a ténnyel: bánya fog nyílni 1, 2 millió négyzetméteren, közvetlen a falu és az üdülőövezet mellett, minimum 25 évre.
 
Screenshot_24.jpg
Innentől volt rálátásuk, pontosan mit kell keresni, tájékozódtak, mivel jár ez az egész a lakókat, az üdülőket, a turistákat és a természetet figyelembe véve.
Csoportot hoztunk létre, online petíciót írtunk , szakértőkkel egyeztettünk és jogi segítséget kértünk.
 
A környezeti hatástanulmányokat vizsgálva, a következő aggályaink vannak:
  • Egy bánya alapvetően porral, zajjal, a teherautó forgalom növekedésével jár. ( 1/5 részét szállítanák szárazföldön, ami maximum 800 tonna /nap, ez a gyakorlatban 7 db max 20 tonnás autó/ óra) Ez katasztrofális hatással lenne az utakra, a házakra és a lakosság biztonságára nézve.
  • A keletkező bányató vákuumszerűen hatással lenne a környező felszínalatti vizekre, távolabbi pontokon is. Ez a közvetlen mellette lévő üdülőtelepet különösen érinti, hiszen itt nincsen vezetékes víz, vagy csatornahálózat, kizárólag fúrt kutak ,működnek. nagyjából 100 fő állandó lakos tartózkodik a területen és több helyi vállalkozás működik a dunaparton, akik víz nélkül maradhatnak.
 
Screenshot_113.jpg
 
  • a bányászati céggel való együttműködés nem “hoz annyit a konyhára” és olyan hosszú távon a falunak. Ellenben, ha kiemelt turisztikai övezet lenne és befektetőket keresve vagy pályzati lehetőségekkel számolva , közösségi munkával együtt hosszú távon munkalehetőségeket, folyamatos bevételi forrásokat teremthet.
  • turisztikailag a térségnek nincsen szüksége még egy különálló bányatóra, hiszen ott az öböl, amely melletti erdő így is tisztításra és fejlesztésre szorul. Az öböl is lehetne turisztikailag kiemelt övezet szépsége okán és az erdő is lehetne a szabadidő és a természet, az élővilág megfigyelésére alkalmas terület. A szántóföldeken pedig a gazdák végezhetik a munkájukat.
110310876_1354976878038516_8649014427482157539_n.jpg
 
A területen a régi bányató okán sokezer partifecske költ, a gyurgyalagok mellett.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park állásfoglalása szerint költési időszakon kívül kezdődhet a bányászat és szerintük jól van ez így, hiszen a fecskék mire visszajönnek, új fészkelő területeik lesznek.
Azonban azt gondoljuk, hogy a 25 évi bányászat NEM garantálja a biztonságukat és a nyugodalmas költést a nyári időszakban.


Továbbá a hatalmas terület több mint a fele erdős, akácos, nyárfa ligetes, 300 méhcsalád lakik itt, további 100 méhcsalád jár át Zebegényből, akik évi 5 tonna akácmézet készítenek. AZ akácméz hungarikum! Ne hagyjuk veszni!

ujra-itt-vannak-a-gyurgyalagok-es-a-partifecskek-3aa2f316-63075.jpg

 
  • egy bányászati terület nem vonzza a túristákat, a kirándulókat, a pihenni vágyókat. A területe akkora lenne, hogy Dobogókő tetejéről is látni fogják, rettenetesen rontja a tájképet...akkor az itteni ingatlan árak is egyenlőek lesznek a nullával.
 
Screenshot_34.jpg
 
  • Az erdős területen rengeteg szemét van. Sajnos évtizedekig szemétlerakónak használta mindenki a környéken. A környezeti hatástanulmányban azt írták: “nem találtunk szemetet, vagy illegális hulladéklerakót.
  • Ez azért aggasztó, mert ha a cég szerint az a szemét nincs ott, akkor hogyan lesz kezelve? Felhalmozzák, hogy újra benője a természet?
  • A környezeti hatástanulmányban az is aggasztó, hogy a dunaparti üdülőövezetet nem veszik figyelembe. Az áll a dokumentumokban, hogy lakott terület legközelebb 450 méterre található. Miközben ez nem igaz, mert az üdülőtelepen sok ház 25-30 méterre lenne a tevékenységtől, ebből pedig állandó lakosok is vannak!!
  • Az árvíz problémáról sem esik szó sem a működés, sem a rekultiváció kapcsán. A bányató vízszintje aszerint fog működni, ahogy a Duna. A Kisoroszi bányató is nemegyszer kiöntött, pedig az a sziget közepén van a Dunától jóval távolabb.
Összességében azt gondoljuk, hogy nem egy bányával kell tönkretenni, teljesen ellehetetleníteni ezt a csodaszép vidéket minimum 25 évre, hanem megőrizve a természeti és kultúrális adottságait, fejlesztve azokat még ismertebbé tenni.
 
IMG_1913.JPEG

Ne engedjük, hogy minimum 25 (átlag 50-150) évre tönkretegyék a gyönyörű erdőt-mezőt, ássanak, fúrják a sódert a nehéz munkagépek és döngessék az egyébként is gondozatlan utakat és érzékeny falusi házakat a tonnás teherautók!

Pilismaróton nem lehet újra bánya!

Írja alá mindenki, aki szeretne még a nagyöbölnél pecázni, kutyát sétáltatni, élvezni a természetet, gyűjteni a gyerekekkel a hatalmas kagylókat! Védjük meg az itt pihenő és az ide költöző állandó lakosok környezetét!

Segíts te is egy aláírással! 

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Tóthné Éva petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGYFizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...