Ne vegyék el a rokkantsági nyugdíjat a jogosultaktól!

Egységesen megvonják január 1-jétől a rokkantsági nyugdíjakat (és a baleseti rokkantsági nyugdíjat, illetve rendszeres szociális járadékot). A rászorultak ezután kevesebb jogosultsággal járó – adott esetben kisebb összegű – rehabilitációs ellátást kaphatnak. (Szűkölnek, megszűnnek a közlekedési kedvezmények, a közgyógyellátás, a gyógyászati segédeszközök támogatás stb.)

Mindenkit új felülvizsgálatra köteleznek, ezzel a mai jogerős szakhatósági határozatok gyakorlatilag érvényüket vesztik. Az orvosi vizsgálatokat elmúlt években már szigorították, előtérbe állították a rehabilitációt. Három év alatt (2008–11) negyedével csökkent is a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok száma. A mostani tömeges felülvizsgálatok során félő, hogy pénzügyi szemléletű döntések születnek.

Az átalakítás ellentétes az Európai Unió alapjogi chartjával. Aggályos, hogy az érintett különösen veszélyeztetett társadalmi csoportok alkotmányos jogai is sérülnek. Indokoltnak tartjuk ezért az új szabályozás alkotmánybírósági vizsgálatát. Az új alaptörvény rendkívül leszűkítette a kezdeményezés lehetőségét, ezért Korózs Lajos kérte az alapvető jogok biztosát, hogy terjessze az ügyet az Alkotmánybíróság elé.

Kérjük Szabó Máté országgyűlési biztost, kezdeményezze a – közel kétszázezer embertársunkat érintő – jogi szabályozás alkotmánybírósági vizsgálatát.
Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )