Ne száműzzék az operát a Szegedi Szabadtéri Játékokról!

Aggódunk.

Igen, aggódunk. Aggodalommal tölt el bennünket az, amit a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói tisztségének elnyerésére benyújtott egyik pályázatban olvasunk. A színház jelenlegi főigazgatója koncepcionálisan is megfogalmazza azt, amit eddig csupán sejtettünk, éreztünk mi, az opera műfajának rajongói. Az elmúlt évadokban — és ez nem csak a járvánnyal súlyosbított időszakra érvényes — fokozatosan csökkent az operaelőadások száma. Mára csupán nosztalgikus emlék a Vaszy-időszak, amikor hetente három előadás volt.  Ezt követően is sok éven át az operakedvelők bérlete nyolc-tíz alkalomra szólt. Az évadot pedig kiegészítette a Szabadtéri Játékok adta nyári lehetőség, ahol az egyéb klasszikus műfajok mellett többnyire két opera is színpadra került: hagyományosan egy nagyszabású, közismert és egy magyar, nemzeti darab.

A fent említett pályázat, mely a két helyszín műsorpolitikáját összefonódásában mutatja be, taglalja, hogy a kőszínház lesz az operajátszás helye, mivel a Dóm tér nem tölthető meg legalább két operaestre nézővel.  „Bizonyos műfajok, (opera, néptánc, próza) nem rentábilisak, sőt komoly invesztíciót igényelnek” — írja, és ezért „elsősorban a musical, az operett, a zenés vígjáték műfaja adhatja a gerincét a Dóm téri műsornak”.

Ez azt jelentené, hogy az opera, amely kezdetektől fogva egyik sarokpillére volt az ünnepi játékoknak, kiszorul a Dóm térről. Ezzel a nyári fesztivál megszokott, történelmi témájú, nemzeti operáitól is búcsúzhatnak a nézők.

Érthető, hogy egy felelős vezető számára a finanszírozhatóság fontos. Ám egy nevében is nemzeti színháznak mindig feladata volt, és kell is maradjon az ízlés formálása, az értékes hagyományok őrzése, ápolása és terjesztése. Ezek sorvasztása nem lehet válasz, pláne gyógyír pénzügyi nehézségekre.

Kérjük mindazokat, akik felelősséggel gondolkodnak a kultúra ezen szeletéről, csatlakozzanak a petícióhoz, és aláírásukkal erősítsék meg a beszűkülést ellenző véleményüket

                                                                     a szegedi operabarátok

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom a szegedi operabarátok petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...