Egyetemi oktatók tiltakozása az SZFE átalakítása ellen

Mindazt, ami a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel az elmúlt hónapokban történt, ellentétesnek gondoljuk minden egyetemi munkához kötődő értékkel: a tanítás szabadságával, a tanulás szabadságával, a kutató munka és a művészi alkotás szabadságával, összességében az egyetemek szellemi és intézményi autonómiáját biztosító Magna Charta Universitatum alapelveivel.

Az SZFE átalakítását erőszakos, minden demokratikus alapelvet semmibe vevő, politikai célú akciónak tartjuk, amelynek alapvető célja a politikai erőfölény bizonyítása. Ez az eljárás felszámolja a szabad és sokszínű művészi alkotómunka és tudományos képzés stabil hátterét, és ingatag ideológiai, pártpolitikai erőknek szolgáltatja ki azt.

Ezért mi, az ország különböző egyetemein tanító tanárok, tiltakozásunkat fejezzük ki az SZFE átalakításának módja és tartalma ellen, szolidárisak vagyunk tanáraival és hallgatóival, követeljük a jelenlegi kuratórium lemondását, valamint azt, hogy az egyetem szakmai és adminisztratív működését érintő intézkedések ("modellváltás") az intézmény tanárainak és hallgatóinak együttműködésével és jóváhagyásával történjenek.

Az aláírással engedélyezem Révész Emese, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.