munkaszolgálat

Tiltakozás

 

Mély megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a parlamenti többség, minden korábbi szakmai érvelés és emberjogi tiltakozás ellenére, elfogadta a munkanélküli segélyre szorulók közmunkára és munkatáborokba kényszerítését lehetővé tevő törvényt. Hatékony térségfejlesztési projektek és a munkaerőpiacra való visszavezetést célzó, az érintettek képzését is magában foglaló, valóságos közmunkaprogramok nélkül ez az intézkedés teljesen nyilvánvalóan csak roma- és szegényellenes hecckampányként és az érintettek megalázását célzó, rendkívül káros és költséges akcióként értelmezhető. A törvénytervezettel kapcsolatos polémiában már minden fontos érv elhangzott, ezért – és mert itt nyilvánvalóan nem egy vitatható munkaerő-piaci intézkedéssel, hanem brutális rendészeti erőfitogtatással van dolgunk – nem látjuk értelmét annak, hogy ezeket a szakmai érveket most újra megismételjük.

Azon túl, hogy szolidaritásunkat szeretnénk kinyilvánítani a törvény által megalázottakkal, szégyenkezésünknek kívánunk hangot adni, hogy mindez ebben az országban ismét megtörténhetett. Követeljük a törvény visszavonását, és felszólítjuk minden honfitársunkat, tiltakozásával juttassa kifejezésre, hogy ezt a szégyenletes törvényt a demokratikusan gondolkodók Magyarországa mélyen elítéli.

 

Ladányi János szociológus, Szuhay Péter antropológus, Iványi Gábor lelkész, Vásárhelyi Mária szociológus, Kőszeg Ferenc publicista, Horváth Aladár polgárjogi vezető, Neményi Mária szociológus, Zolnay János szociológus, Matern Éva szociális munkás

 

 

Budapest, 2011. július 14.