Mondj nemet az LPG (autógáz) jövedéki adójának emelésére!

Az Autogazklub.hu, mint a legelterjedtebb és legkönnyebben elérhető (országszerte közel 400 benzinkúton) alternatív és környezetbarát üzemanyag elkötelezett híve, megdöbbenéssel vette tudomásul a hírt, hogy hazánkban éppen az egészségkárosító hatásra hivatkozással emelik az autógáz jövedéki adóját.

Ezúton hívjuk fel minden egészség- és környezettudatos állampolgár figyelmét, hogy szavazatával csatlakozzon felhívásunkhoz!

A Kormány 2012. július 10. napján törvényjavaslatot terjesztett az országgyűlés elé egyes jövedéki adóköteles termékek vonatkozásában.

A hivatalos indokolás  szerint az emelés célja az egészségügy többletforráshoz juttatása, valamint a növekvő árak miatti fogyasztáscsökkenés révén enyhíteni az egészségügyi ellátórendszer leterheltségét.

Az adómérték-emelés olyan termékekhez kötődik, amelyek fogyasztása fokozott egészségkockázatot jelent. A fokozott egészségre gyakorolt kockázat tekintetében azonban nyilvánvalóan hibásan egy kalap alá vették az autógázt (LPG) a cigarettával, valamint az alkohollal.

Álláspontunk szerint könnyen lehetséges, hogy a törvénytervezettel éppen az ellenkező hatást érik el, és jelen gazdasági helyzetben kiemelkedően árérzékeny magyar fogyasztók közül kevesebben fogják az egészségesebb és környezetkímélőbb autógázt választani.

Hangsúlyozni kívánjuk továbbá, hogy a két lépcsőben történő, 50-50 %-os áremelés valójában 125%-ot jelent, hiszen a második lépcsőben már a magasabb ár kerül ismételten emelésre. Természetesen az egész így megnövelt összeg további 27% ÁFA-köteles.

Kevesen tudják, hogy az autógáz a lakosság szénhidrogén-ellátása során keletkező „hulladék” (melléktermék), ami nem kerülhet be az országos hálózatba.

Az autógáz környezetbarát voltát támasztják alá a legújabb kutatások is, amelyek szerint a folyékony autógáz — ami nem keverendő a földgázzal — propán-bután keverék, amellyel a jelenlegi árviszonyok mellett kb. 40-50%-kal olcsóbban utazhatunk, mint benzinnel.

Tény továbbá, hogy környezetkímélőbb módon ég, mint a benzin, mivel a NOX nitrogénmonoxid-összetevő a kipufogógázban csak mintegy 20%-a a benzinmotorénak, a szén-dioxid (CO2)-kibocsátása is mintegy 15%-kal alacsonyabb, valamint az elégetlen szénhidrogén is csak mintegy fele a benzinüzemnek. Szénmonoxid-értéke nullának vehető. Emellett az LPG-égéstermékek, kémiailag kedvezőbb összetételük miatt alacsonyabb gépjármű katalizátorhőmérséklet mellett is semlegesíthetők, ezáltal gázmeghajtású motorok a katalizátort kímélik. Ezen kedvező emissziós tulajdonságok miatt az LPG-hajtotta gépjárművek és -targoncák – a földgázüzeműek mellett — olyan belsőégésű energiaforrással rendelkeznek, amely még zárt térben is üzemeltethető. Ezzel szemben például a dízeltargoncák korom- és nagy mennyiségű NOX kibocsátásuk miatt erre nem alkalmasak.

Az autógáz (LPG) tehát kifejezetten környezetbarát alternatívát kínál a környezettudatosan autózni kívánó nagyközönség számára. Minden kétséget kizáróan az egyik legkevésbé környezet- és egésszégkárosító hatású üzemanyag. Olyannyira igaz ez, hogy éppen a környezetbarát tulajdonságai miatt Nyugat-Európában több országban jelentős adó- vagy egyéb kedvezményt biztosítanak azok számára, akik ezt a megoldást választják gépjárművük hajtóanyagaként.

Források: wikipédia, autogazklub.hu, energiaoldal.hu,  MTI