Mit kíván a magyar nemzet?

Követeljük a sajtó szabadságát, a média törvény visszavonását!

2011.12.27. Kiegészítés

Ez a petíció  1 éve indult. Ma aktuálisabb, mint valaha. Sokan nem hittek félelmeinknek. Mindössze 77-en írták alá. Ma talán már hisznek. Vajon most vajon hányan írnák alá?    Gondoljanak arra, mi történt egy év alatt, nagyvonalakban:

- FIDESZ irányította médiahatóság jött létre

- Közmédiumokat szétverték

- a frekvencia pályázatokon sorozatban nyertek a FIDESZ közeli Katolikus Rádió, Mária Rádió, stb.

- Közel 1000 közmédiában dolgozót rúgtak ki

- Híreket, eseményeket manipulálnak a közmédiumokban

- Elvették a Klub Rádió frekvenciáját (a Balaton körzetében, most a Budapest körzetben )

- megszüntette a hamisítások, hazugságok ellen tiltakozó Nagy Navarro Balázs (Nagy Balázs Péter) és Szávuly Aranka munkaviszonyát a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Mostanában történt

- Az AB a média törvényt részben alkotmányellenesnek minősítette,

- Hillary Clinton tiltakozása

Igás György

 

 

Mit kíván a magyar nemzet? Követeljük a sajtó szabadságát, az új média törvény visszavonását!

Magyarországon veszélyben a vélemény és sajtó szabadság.

"Magyarország újonnan elfogadott médiatörvénye akár szűk korlátok közé is szoríthatja a sajtószabadságot - figyelmeztet az Amnesty International (AI). A nemzetközi emberi jogi szervezet pénteki ( 2010.12.24.) közleménye szerint a korlátozások mértéke, az újságírók és szerkesztők számára adott egyértelmű iránymutatások hiánya, és az új szabályozó testület túlzott hatalma együttesen nagyon káros hatást gyakorolhatnak a sajtó- és a véleménynyilvánítás szabadságára" (Független Hírügynökség,Népszava)

"A korábbi európai figyelmeztetések után az új magyar média törvény kemény bírálatot kapott  Washingtonban"  (2010. december 27. hétfő 7:39 | MTI, AN )

"Beszédes címet választott a Washington Post. A Magyarország putyinizálódása című írás szerint az Európai Unió sok tagállama bánhatja a rotációs elnökség rendszerét, minthogy a jövő hónaptól Magyarország veszi át az irányítást, amelynek “populista és hataloméhes kormánya éppen most fogadott el egy olyan médiatörvényt, amely jobban illik egy tekintélyelvű rezsimhez, mint egy nyugati demokráciához”. A Fidesz elfoglalt vagy megtámadott minden olyan intézményt, amely nem áll ellenőrzése alatt, köztük az elnöki hivatalt, a legfelsőbb bíróságot és a számvevőszéket – írta a szerző.

A kormány felügyeletével elfogadott médiaszabályozás a sajtószabadságot tekintve Magyarországot egy sorba állítja Oroszországgal és Fehéroroszországgal. A szerző kiemeli, hogy a Médiatanács összes tagja a miniszterelnök pártjához tartozik, és idézi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselőjének véleményét, amely szerint “az ilyen hatalomkoncentráció a szabályozó hatóságoknál példátlan az európai demokráciákban, és sérti a sajtószabadságot”.

A szerző idéz a bel- és külföldi véleményekből, majd megállapítja, hogy több kormány csendben maradt, nem akarván újabb viszályt kelteni az amúgy is válság sújtotta EU-ban. Ez azonban szerinte rossz megközelítés: Európa nem engedheti meg egy tagállamának, hogy következmények nélkül semmibe vegye az alapvető szabadságjogokat. Budapest lesz a házigazdája májusban az Európai Unió csúcsértekezletének, amelyre Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is hivatalos.

Orbán Viktort választás elé kellene állítani: vagy mérsékli a hatalomkoncentrációt és módosítja a médiatörvényt, vagy kénytelen lesz elviselni azt a megaláztatást, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok intézkedik, vagy bojkottálja a budapesti csúcsértekezletet – zárul a példátlanul kemény hangvételű cikk." (http://nepszava.com/2010/12/magyarorszag/mediatorveny-ertetlenseg-washingtonban-ertetlenseg-budapesten.html )