Magyarországon fogadják el az EU országokban végzett covid-19 tesztet a karantén alóli mentesítéshez!

Petícióval fordulunk a Parlamenthez, Magyarország Kormányához, hogy a Magyarországra beutazó magyar állampolgárok esetében fogadják el a megfelelő feltételekkel az Európai Unió tagállamaiban végzet covid-19 PCR tesztet a 14 napos karantén alóli mentesítéshez!

2020 szeptember 1-től Magyarország lezárja határait a külföldi állampolgárok előtt. Magyar állampolgárok 2db 5 napnál nem régebbi, legalább 48 óra eltéréssel készült negatív PCR teszt esetén mentesülhetnek a 14 napos karantén alól. Ehhez csak Magyarországon végzett tesztet fogadnak el. A teszt ára 30-45 ezer forint.

Az európai országok nagyrészében ingyenes a tesztelés, hisz felismerték annak jelentőségét a járvány megfékezésében. A külföldön élő magyar állampolgároknak így módjukban áll magyarországi útjuk előtt tesztet végeztetni annak az országnak a költségén, ahol élnek, adóznak. Ezek a tesztek megfelelnek az EU előírásainak. Elfogadásuk nem jelentene plusz kiadást a magyar államnak.

Indokolatlannak és felháborítónak tartjuk, hogy a családjukat meglátogatni szándékozó külföldön élő magyar állampolgárok magyarországi tesztet kell hogy igényeljenek jelentős összegért. Egyrészt a tesztelés folyamatának, az ügyintézésnek lassúsága miatt a megszerzett negatív teszt is csak néhány nappal rövidíti meg a karantén idejét, másrészt egy többtagű család esetében például a tesztre kifizetendő  összeg már  olyan jelentős lenne, hogy többen emiatt nem tudják vállalni az utazást, nem találkozhatnak szeretteikkel.

Kérjük a Magyar Kormányr a rendelkezés felülvizsgálatára, módosítására!

Külföldön élő magyar állampolgárok    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Az aláírással felhatalmazom Külföldön élő magyar állampolgárok petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.