Legyenek köztisztviselők a könyvtárosok, muzeológusok és levéltárosok! Ne hagyjuk, hogy a kormány kihajtsa a munkaerőpiacra állami alkalmazottainkat!

A kormány a járvány leple alatt egy tollvonással kihajtja a munkaerőpiacra a könyvtárosokat, levéltárosokat, muzeológusokat. Most 20.000 közalkalmazotti jogviszonyt szünet meg. A kormány üzenete egyértelmű, ha nem tetszik a rendszer, mehetsz amerre látsz. Érdemi egyeztetések nélkül, pár nap alatt nyomhatják le a Parlamentben a javaslatukat.

Ezt nem hagyhatjuk!

Ne feledjük, kezdték a szakoktatókkal, most folytatják a kultúrában dolgozókkal, aztán jönni fognak a szociális szférában dolgozók, a pedagógusok és egészségügyisek is. Csatlakozz Székely Sándor független országgyűlési képviselő javaslatához, ő azt szeretné ha köztisztviselőkké váljanak a közalkalmazottak, ami érdemi béremeléssel is járna, és a közért végzett munkájukat megfelelően rögzítené és megbecsülné.

Székely benyújtotta az Országgyűléshez a módosító törvényjavaslatát T/10098/4. számon, itt lehet megtekinteni. https://www.parlament.hu/irom41/10098/10098-0004.pdf 2020. április 28-án tárgyalja a kulturális bizottság a javaslatot, majd legrosszabb esetben is szavazni fog róla a Tisztelt ház.

Pénzt a kulturális szakembereknek! Székely Sándor:

A javaslatom értelmében a közalkalmazottakból köztisztviselők lesznek, így minimum duplázódik a jelenlegi fizetésük. Az általam javasolt alkalmazotti forma továbbra is kifejezésre adhatja, hogy a könyvtárosok, muzeológusok, levéltárosok a KÖZ-ért dolgoznak, és a nevetséges közalkalmazotti bértábla helyett – melyet a Fidesz regnálása alatt egyszer sem módosított – méltó elismerést nyújtó köztisztiviselői fizetést kaphatnak. A kulturális szférában dolgozók jelenlegi átlagfizetése nem éri el a 200.000 forintot.

A beadott törvényjavaslat-módosítóm értelmében a kulturális szféra 20.000 dolgozója továbbra is közfeladatokat fognak ellátni, tehát a munkájuk a jövőben is közszolgálati tevékenységnek fog minősülni. A Kormány azt gondolja, hogy piacgazdasági szempontok szerint létrejövő munkaviszonyok szabályaival azonos tartalommal rendezheti a kulturális szférában dolgozókat, de ez teljes tévedés, hiszen ezen kiemelkedően fontos, a közért végzett munkát nem lehet piaci alapokra helyezni.

Úgy látom, hogy a kormány egyszerűsíteni akarja a közszolgálati jogviszonyok rendszerét, én ezt támogatom, ezért a közalkalmazottak jogviszonyát a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény hatálya alá kívánom helyezni.

photo-1481627834876-b7833e8f5570.jpeg

Janko Ferlič

Az aláírással felhatalmazom Székely Sándor petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.