Legyen valódi vízi és légi parádé Budapesten augusztus 20-án!

Az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódó hagyományok szerves része (kellene, hogy legyen) a fővárosban a Parlament előtt rendezett vízi és légi parádé, amelynek léte, ellentétben a többi megszokott programmal, mint a tisztavatás, a Szent Jobb körmenet vagy a tűzijáték, időről időre megkérdőjeleződik. Az 1960-as évektől a rendszerváltásig töretlen hagyomány a 2000-ben történt újjáélesztése óta több válságon is keresztülment, azonban 2014-ben először fordult elő, hogy a teljes parádé elmaradt mindenféle hivatalos indoklás nélkül.

Az elmúlt másfél évtized alatt kormányoktól és pártoktól függetlenül voltak nagyon jó parádék (2003-tól 2007-ig, valamint 2011-ben és 2012-ben), de nagy botrányok is (2008-tól 2010-ig, valamint 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben). Jó kérdés, hogy a magyar hajósok és repülősök közös ünnepe miért nem tud a rendszerváltás előtti időszakhoz hasonlóan olyan mértékig beépülni az augusztus 20-i ünnepkörbe, hogy a megtartása többé ne legyen kérdés, ahogy nem kérdés a tűzijáték, vagy Karácsonykor a karácsonyfaállítás sem.

Egy biztos, minden évben több ezren várják, hogy kimehessenek a Duna-partra megnézni a vízi és légi járművek parádéját, és még többen vannak, akik a televízió képernyőjén keresztül kísérik figyelemmel a rendezvényt országszerte, amennyiben van erre lehetőség. Sajnos ahogy korábban több alkalommal, úgy az elmúlt három évben sem érdekelte az illetékes szerveket, hogy jelentős érdeklődés lenne a parádé iránt.

Talán kevesen tudják, hogy a vízi parádén részt vevő hajókon állami gondozásban élő gyerekek, fiatalok szoktak utazni, akik számára életre szóló élményt jelent a hajózás és a légi parádé megtekintése. A parton nézelődők közt pedig ott vannak a jövő hajósai és pilótái, akik talán éppen a parádé miatt kapnak kedvet a hajózáshoz, vagy a repüléshez. Ők mind vesztessé válnak azokban az években, amikor valakik valahol úgy döntenek, hogy nem tartják meg a parádét.

Itt az ideje, hogy az illetékesek végre tudomásul vegyék, hogy a magyar hajósok és repülősök fél évszázados múltra visszatekintő közös ünneplését az őket szerető közönséggel együtt nem lehet eltörölni és egyéb programokra (Nagy Futam, Red Bull Air Race) lecserélni, amelyek a hajósokat nem, a magyar pilótákat pedig csak elenyésző mértékben érintik. Persze ezek a rendezvények is fontosak a magyar repülős élet és a repülés szerelmesei számára, de az augusztus 20-i parádét nem pótolják.

Csak akkor érhetünk el sikert, ha nagyon sokan leszünk!

2015-ben sajnos nem tudtuk elérni közös célunkat, végül sorozatban harmadszor is elmaradt a fővárosi parádé. Azonban ha Ön is szeretné, hogy idén és a következő években újra legyen vízi és légi parádé Budapesten augusztus 20-án, írja alá a petíciót és ossza meg rokonaival, barátaival, ismerőseivel, valamint lájkolja és ossza meg a kezdeményezés Facebook-oldalát, hogy minél többen fejezzük ki az igényünket a rendezvény iránt!