Legyen lehetőség az írásbeli érettségi szóbeli pótlására

Kedves érettségiző diáktársaim és olvasók!

Sokat tanakodtam, hogy létrehozzam-e ezt az aláírásgyűjtést, vagy sem, hiszen az idei évben sokak számára már így is "túlzásba vitte" a diákság a petíciókat, viszont úgy gondolom, ha ezt nem teszem meg, más helyettünk nem fog felszólalni, és ez egy igen komoly kérdés.

A Magyar Kormány a 167/2021. (IV. 9.) Kormány Rendeletben, rendelkezett a szóbeli érettségi vizsgák eltörléséről, amit a diákság akart. Viszont arról nem volt szó, hogyha a diák BÁRMILYEN okból nem tud részt venni a vizsgán, az esetben törölve lesz a vizsgajelentkezése. Idézem a 4. paragrafus 1. bekezdését, "Ha a vizsgázó az érettségi vizsgán nem jelenik meg, vagy a Vizsgaszabályzat 2. számú melléklete szerinti projektmunkáját határidőre nem nyújtja be, a javító vagy pótló vizsgára való utasításától el kell tekinteni, vizsgajelentkezését törölni kell."

A 100/1997. (VI. 13.) Kormány Rendelet, amelyet a mostani 167/2021. felülír, leírja a 31. paragrafus 5. bekezdésében, idézem, "Ha a vizsgázó egy vizsgatárgy gyakorlati vizsgarészének teljesítésére - neki fel nem róható okból - képtelenné válik, az igazgató engedélyével, a Hivatal, valamint a kormányhivatal egyidejű és azonnali értesítése mellett az adott vizsgatárgy helyett másik vizsgatárgyat választhat, vagy a gyakorlati vizsgarészt szóbeli vizsgarésszel pótolhatja." Viszont úgy tűnik, hogy valamilyen oknál fogva, ez most nem lesz lehetséges, holott pont egy járványhelyzet kellős közepén, valószínűleg sokak éltek volna ezzel a lehetőséggel. Például ha a vizsgázó bármely családtagja megbetegszik, vagy esetleg ő maga, akkor valószínű, hogy az egész vizsgaidőszakból kimarad, így legalább egy fél évet biztosan csúszik az érettségivel. Ezáltal kiesik az egyetem jelentkezésből és csak a keresztféléves, vagy az egy évvel későbbi egyetemi jelentkezésen tud részt venni.

Ha a járványügyi oldalát nézzük, ezek a diákok már jó eséllyel átestek a víruson, így immunitással tudnának részt venni a szóbeli vizsgákon, tehát a fertőzés veszélye sem áll fenn.

Úgyhogy, megkérek mindenkit, hogy a tények ismeretében írják alá a petíciót és segítsék ki az esetlegesen karanténba kerülő diákokat, hogy ne vesszen el nekik emiatt minimum fél évük és legyen lehetőségük a szóbeli pótlásra.

 

Köszönettel,

Bihercz Lóránt