Legazilálják a marihuánát

Sok bírálat érte az elmúlt időben a kormányt a trafikmutyi miatt. Valóban, elég gáznak tartjuk, ahogyan a trafikok ki lettek osztva a kormánypárthoz és helyi hatalmasságokhoz közel álló vállalkozóknak. Maga az ötlet azonban, hogy az állam a kezébe veszi egy drog piacának ellenőrzését és korlátozza annak forgalmazását, egyáltalán nem az ördögtől való, sőt! Mi azt szeretnénk, hogy egy jóval kevesebb közegészségügyi és társadalmi kárt okozó szer esetében is hasonló rendszer vezetnének be Magyarországon. Ezt a szert úgy hívják, hogy kender. Követeljük, hogy az állam vegye ki a kender piacát a szervezett bűnözés kezéből és ragadja magához a kontrollt – csak állami engedéllyel rendelkező termesztők állíthassanak elő legálisan nagy mennyiségű kannabiszt, és azt állami engedéllyel rendelkező boltok árulhassák 18 éven felüli polgároknak. Ezáltal az állam nem csak a bűnözőket fosztja meg egy jelentős bevételi forrásuktól, de az állam számára jelentős pénzt spórol meg a kieső büntetőeljárások által, ráadásul új adóbevételt teremt, aminek egy részét vissza lehetne forgatni a megelőzésbe, a kezelésbe és a kutatásba. Nem igaz, hogy a legális szabályozással feltétlenül együtt jár a fűszívás megugrása. Hollandiában, ahol 1976 óta legális boltokban árulják a füvet felnőtteknek, az európai átlagnál nem szívnak többen kannabiszt. Budapesten ma minden második 18 éves kipróbálta már a marihuánát, a többségük egy-két telefonnal hozzájut a feketepiacon a fűhöz. A nemzeti kenderboltok hálózatával lehetne biztosítani a fiatalkorúak védelmét, és a piacok elválasztását is: a kenderboltokban ugyanis nem jutnának hozzá a fiatalkorúak a fűhöz, az utcai dílerekkel szemben a kenderboltok más kábítószereket sem árulnának.

A növény több mint 60 kannabinoidot anyagot tartalmaz, füvészkönyvekben gyakran említették, mint „minden bajra enyhülést adó gyógyírt”. Az USA (és más országok) gyógyszertáraiban 1937-ig legálisan lehetett kapni kender kivonatot, mint idegnyugtató szert. Mostanában is zajlik a vita a növény gyógyászati célú alkalmazása körül; a cannabis több orvos véleménye szerint alkalmas (többek között) a sclerosis multiplexes betegek rohamainak enyhítésére, a rákos betegek kemoterápiás kezelése során fellépő táplálkozási nehézségek kezelésére, illetve a glaukómás betegek szemében az intraokuláris nyomás csökkentésében. A cannabis gyógyászati felhasználása mellett érvelő oldal nyomására ma az orvosok az USA tizenkét államában engedélyezik a marihuána orvosi célú alkalmazását.
A petíció aláíroja támogatja, hogy a marihuánát állami monopólium és ellenőrzés alatt fogyasztási célból legalizállják, illetve népszavazást írjanak ki róla.

FONTOS INFÓ:

100.000. - ALÁÍRÁSSAL A KORMÁNYNAK, ILLETVE A PARLAMENTNEK VAN DÖNTÉSI JOGA, HOGY INDÍT-E AZ ADOTT TÉMÁBAN NÉPSZAVAZÁST -

200.000. - ALÁÍRÁSSAL KÖTELEZŐEN KI KELL ÍRNI A NÉPSZAVAZÁST - (!)

 

Petíció aláírása


VAGY

Az e-mail címe nem fog megjelenni az oldalunkon. Azonban a petíció írója az összes megadott adatot látni fogja.

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.
Facebook