Külhoni magyar szállásadók és honismereti vezetők szolidaritása a magyarországi utaztatókkal

Tisztelt Demonstrálók! Tisztelt Döntéshozók! A média tisztelt dolgozói!

Mi, a külhoni magyar vendéglátók és honismereti vezetők szeretnénk szolidaritásunkat kifejezni a magyarországi turisztikai szektorral, és mindenekelőtt a bajba jutott utazási irodákkal.

Szeretnénk köszönetet mondani azért, hogy Ti mindig előnyben részesítették a magyar vendéglátók szolgáltatásait, és elsősorban a helyi magyar honismereti vezetőket foglalkoztattátok. Utazási irodások: Veletek vagyunk! Bízunk benne, hogy a Magyar Kormány mellétek áll, és át tudjátok vészelni ezt a számunkra is borzalmasan nehéz időszakot. A Ti túlélésetek közös érdekünk.

Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján és Délvidéken több 10 ezer magyar él turizmusból, mégpedig jellemzően a magyarországi vendégekből. Az elkötelezett utazási irodák és a busztársaságok hidat képeznek köztünk és a hozzánk hazajáró utasok között. Látva azt, hogy támogatás nélkül a tönk szélén állnak magyarországi partnereink, mi is segélykiáltással fordulunk a döntéshozókhoz! Jól tudjuk, hogy az utazási irodai partnereink helyismerete, kapcsolatai, adatbázisa nélkül a külhoni területekre irányuló turizmus hosszú-hosszú ideig nem épülhetne újra, még a járvány elmúltával sem. Szeretnénk felhívni erre a Magyar Kormány döntéshozóinak a figyelmét mi is, mert az irodák túlélésétől függ nagy részben a mi jövőnk is.

Tisztelt Döntéshozók!

Több tízezer magyar megélhetése forog most kockán a határon túl is. Közülük sokan a vékony külhoni értelmiségi réteghez tartoznak. Tudjuk, és hálásan gondolunk arra, hogy a Magyar Kormány számára a nemzetpolitika mindig is kiemelt jelentőségű volt. Kérjük, ránk is gondoljanak akkor, amikor legfontosabb partnereink, a magyarországi utazási irodák kérnek Önöktől segítséget. A Határtalanul Program leállása, melynek keretében elsősorban utazási irodák küldenek hozzánk vendégeket, önmagában is óriási érvágást jelent számunkra. Sokunk megélhetése múlik azon, hogy a program mielőbb újra induljon, és azon, hogy addig az időpontig túlélik-e partnereink a bevétel nélküli időszakot.

Kérjük a Kormányzat illetékeseit arra is, hogy amennyiben más országokhoz hasonlóan, a régiós alapú besorolást mérlegelik, gondoljanak a magyar lakta övezetekre is, amennyiben a helyzet ezt lehetővé teszi.

Köszönettel: a külhoni magyar vendéglátók és honismereti vezetők

Szakács Enikő (Trasylwanderer s.r.l.), Faragó Zoltán (Délvidéki Portyázók Baráti Köre)    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Az aláírással engedélyezem Szakács Enikő (Trasylwanderer s.r.l.), Faragó Zoltán (Délvidéki Portyázók Baráti Köre), hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.