Követeljük vissza a betétdíjas üvegeket!

Bár sok üveg még mindig visszaváltható, nagyon sok üveg nem az.
Hulladékcsökkentés szempontjából nem csak a müanyag csomagolások csökkentése, lecserélése és kiváltása lenne fontos, hanem az alternatív csomagolások újrahasznosulása is.

Hogy ne a szemétben vagy a szelektív kukában landoljanak az üveg csomagolások, (sörös, boros, befőttes, üdítős... üvegek) fontos lenne visszaállítani és kötelezővé tenni a betétdíjat.

Cél:

- Kevesebb müanyag csomagolás.

- A jelenlegi üveg csomagolások ne a kukában, az erdöben végezzék újrahasználatlanul.

- Ne szelektivben végezze egyszeri használat után, (válogatni kell és az újrahaznositás majdnem annyi energiát használ, mint az új üveg gyártása).

- A betétdijjal könnyebben rávehetőek a kevésbé környezet tudatos emberek, hogy visszavigyék az üveget, így az tisztitás után újra és újra használható amég el nem törik, utána mehet a szelektivbe.

- A visszaszállitás az elosztóközpontokba egyszerű, mert az autok jelenleg sokszor üresben mennek vissza, vagy közvetlenül, vagy a túrajrat végén.

Összegezve:
Biztositható lenne, hogy addig legyen újra használva az üveg, amég használhatatlanná nem válik. Megspórolható a legyártása. Nagyobb eséllyel nem kerül a kukába vagy a természetbe.

Ezért a következőket szeretnénk elérni a petíciónkkal:

*Az állam tegye kötelezően betétdíjassá 
az üveg csomagolású termékek csomagolását. 

* Szabályozza betétdíj arányát, hogy annyira legyen magas, hogy megérje visszavinni az üveget, de ne annyira, hogy ne érje meg megvenni a terméket. 

* Szabályozza a visszaváltás módját, úgy, hogy könnyű legyen a cégeknek és a vásárlóknak is kiviteleznie akr napi szinten az üvegek visszaváltását. Akár visszavevő központokkal vagy automatákkal a bevásárlóközpontokban és forgalmasabb helyeken.

 

Kérlek, amennyiben te is támogatnád a kezdeményezért, írd alá a petíciónkat és oszd meg azokkal, akik hasonlóan gondolkodnak.

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Zemeny Zsófia petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...