Koronczay Lilla védelmében: nyílt levél Vékási Andreának, a Nők Lapja főszerkesztőjének

Kedves Vékási Andrea, kedves kommentelők!

Sokan olvastuk Mérő Verának a Nők Lapja tanácsadó rovatával kapcsolatos kifogásait, azokat – Mérő Vera nélkül, sőt, a print Nők Lapja olvasása nélkül is – értjük, jól ismerjük. A petíció írója például női lapokban, blogon és facebookon fáradhatatlanul terjesztette a NaNÉhoz kapcsolódó szakmai anyagokat 2005 óta (Miért marad? és könyvek: Hétköznapi hímsovinizmus, A vágy csendje, Szavakkal verve, Trauma és gyógyulás).

Mi, feminista nők tehát jól ismerjük a bántalmazás modelljét, elméletét. Nem arról van szó, hogy a bírálat ne lenne jogos, maga Koronczay Lilla sem tagadta a felvetések érvényességét. A kígyó azonban a saját farkába harapott: az elmúlt években és ezen a tavaszon többször azt láttuk, hogy hatalomra vágyó netes vezérek, így Mérő Vera, lájkolóikat maguk mögött tudva botrányokat hergelnek, és vég nélküli kommenthadjáratot intéznek megbecsült, más véleményű nők, politikusok, fitneszedzők ellen; felhasználják összevert nők fényképeit brandépítésre, miközben jópofáskodnak, és álszent szólamokat zengenek abúzusról, bullyingról, a nők jogairól. 

Az a dinamika, amely az elmúlt időszakban Mérő Vera és a hozzá hasonló, oldalakat és csoportokat működtető netes szereplők a nők érdekére hivatkozva gerjesztenek, aggasztó. Élvezik, ha valakit kikezdhetnek, taglalhatnak, ha az indulatok elszabadulnak, és ehhez a téma, az elv, a jó ügy puszta ürügy. Senki nem vállal felelősséget a szavaikért, a Facebooktól a legaljasabb mondatokért hiába vártunk jogorvoslatot, mert a járványra hivatkozva felületesen vagy egyáltalán nem néztek utána a történteknek.

Ha valakinek van türelme megnézegetni az itt nyüzsgők profiljait, igen elkeserítő sorosokat lát. Rengeteg magányos, netről ingert szerző, örömellenes nő csoportosul itt, ritka a magas iskolázottság, más nők, celebek sikere ellen acsarognak, frusztráltak: ideális "anyag" a hergelésre. Ezt használja ki a saját céljaira, váltja elérésre, hírnévre Mérő Vera vagy Gumiszoba a facebook túlzás nélkül ördöginek nevezhető mechanizmusainak segédletével.

Kérjük a főszerkesztőt, hogy Koronczay Lilla két évtizedes, nívós szakmai tevékenységét, számos emlékezetes cikkét, értékalapú munkáját is tekintve mentesítse őt a szankciók alól, és álljon ki a saját munkatársa mellett és a netes zaklatás ellen ebben a mocsokáradatban. Sokkal erősebb a főszerkesztői felelősség ebben az ügyben, mint az újságírói: maga a rovat elavult műfaj, ma már nem szokás egy-egy levél alapján tekintélyszemélyként, nyilvánosan "segíteni" sorsfordító kérdésekbben ismeretleneknek.

*

Felszólítjuk a kommentelőket, hogy találjanak más módot arra, hogy a nőket érő, számos formában megjelenő erőszak ellen küzdjenek. Válasszák el a véleményt a rágalomtól és mocskolódástól, a személyes ellentétet a csoportos kiállástól, táboroskodástól. A Koronczay Lillát ért stressz és kár miatt, amelyet ők okoztak, nézzenek magukba, belátásuk szerint kérjenek bocsánatot. Nem kell végigmenni az úton, vissza is fordulhatsz!

Ez egy nylit levél, nem aláírásgyűjtés (a tömeg mindig aggasztó) – a petíció csak a hordozója, kerete az üzenetnek.

Ezt a levelet elkötelezett, aktív feministaként írtam, miközben a netes dinamikákat fokozódó aggodalommal figyelem.

Üdvözlettel:

Gerle Éva

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Gerle Éva petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...