Keressenek másik tűzfalat az idei tervekre, a Kócsag maradjon!

Van egy tűzfal Újbudán a Bertalan Lajos utca 16-ban. Érdemes megnézni a Street View-n, tavaly egy hatalmas kócsagot festettek rá. A MOME tervezőgrafika-szakán indult a tűzfaltervezési kurzus, ennek a végeredménye lett ez a festmény. Netes szavazással döntött a közvélemény, hogy melyik terv kerüljön a több mint 300 négyzetméteres felületre, végül Zsuffa Zsanna Lídia Szépnagymadár című alkotása foglalta el a házfalat. 

Idén ismét véget ért egy oktatási kurzus, a madár helyére új festmény kerül majd, pont erre a tűzfalra amit majd átfestenek pedig a festményt az ott lakók és a környezet megszerette, a fal minősége pedig tökéletes állapotban van. ( forrás: index.hu Zubreczki Dávid 2019.àpr.17.)

A projektet az alábbi szervezetek és intézmények felügyelik és bonyolítják közösen: a MOME Moholy-Nagy Művészeti EgyetemTervezőgrafikai Tanszéke, a Színes Város Csoport, a PPG Trilak Kft. és a XI. kerületi önkormányzat Ujbuda.
A cél nemes és előremutató:  fiatal MOME-s diákok kapnak lehetőséget arra, hogy az egyedi terveikkel évről évre szépítsék a környezetünket. Építő összefogással egy városvédő misszió is válhatna ebből a kezdeményezésből, ha beépülne a szokásrendbe, hogy mindig egy másik területet újítanának fel, hiszen van elég rossz állapotban levő tűzfal Budapesten.
 
Jelenlegi helyzet a fejlődés helyett inkább a rombolás irányába hat és motiváció vesztést okozhat a következő években sorrakerülő fiatal pályázók körében ugyanis a fiatal tervezők és a kivitelezést végző csapattagok évről évre azzal fognak szembesülni, hogy egy év múlva majd átfestik a munkájukat ahelyett, hogy mindig más-más  helyszínen, másik tűzfalon vihetné tovább a MOME és a Színes Város,valamint a kerület  jóhírét.
 
Sajnálatos ez a koncepció a rögzített helyválasztással, mert egyrészt értelmetlen egy jó állapotban levő falat újra megmunkálni, másrészt anyagi-, szellemi és fizikai erőfeszítéseket illetően egy hallatlan nagy pazarlás.
 
Ez a projekt többet érdemelne annál, hogy évről évre beáldozzák egyfajta "peformance"-nak. Az üzenet nem korszerű: nem támogatja a környezetvédelmi fejlődés fenntarthatóságát, a környezettudatos magatartást.
 
Hangsúlyozni szeretném, hogy NEM az új tervek ellen szól ez a petíció és aláírás gyűjtés.
 
A MOME, mint korunk vizuális neveléséért felelős nagyhírű közintézmény segítségét és közbenjárását kérjük, hogy az új terveknek keressenek új felületet közösen a Projektgazdákkal, a kerület Polgármesterével, Építészigazgatóságával együtt és találjanak egy új felületet az idei nyertes páyamunka megvalósítására annak érdekében, hogy ez a fantasztikus kezdeményezés mint pozitív  városfejlesztési misszió maradjon meg az emberek tudatában.
 
Egyetért-e Ön azzal, hogy maradjon Kócsag festmény a Bertalan Lajos utca 16. tűzfalán, és az új tervnek keressenek másik helyet?
 
Fotó: indafoto/ Anna Schwelung
 
 
EREDMÉNY !!!
 
2019. április.25-én az a csodálatos hír fogadott bennünket a Facebook-on, hogy a Kócsag  festmény marad a Bertalan Lajos u. 16. tűzfalán.
 
EZÚTON HÁLÁSAN KÖSZÖNÖM MINDENKINEK AKI ALÁÍRÁSÁT ADTA, KIÁLLT A VÉLEMÉNYÉVEL EZEN CÉL MELLETT ÉS ÍGY EZZEL A KÖZÖS AKARATTAL SIKERÜLT A SZERVEZŐK DÖNTÉSÉT MEGVÁLTOZTATNI, ÍGY A KÓCSAG MEGMENEKÜLT...
 
Ezúton köszönjük a Szervezőknek is a rugalmas hozzáállást.( MOME Tervezőgrafika Tanszék, Színes Város )
 
U.I.: Az idei nyertes pályaműnek egy új falat kell találni, és így tovább: évről évre más más helyen kell a MOME Tervezőgrafikai Tanszék hallgatóinak tervét a város szépítésére felhasználni. Remélem a projekt értéke megér annyit a Szervezőknek és a Kerületnek, hogy összefognak és kihozzák belőle a maximumot. Az oktató -nevelő -közízlést formáló funkciókat ellátó kezdeményezés legyen egyben folyamatos város szépítés is.
 
 
Kocsag_BertalanLajos_u_16_Budapest.jpg

Attalai Zita ( ZIALE Design Studio ) Budapest    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével