Kacsacsőrű emlős kihalásának megakadályozása

Valóban a kihalás szélére sodródott több területen Ausztrália különleges állata, a kacsacsőrű emlős (Ornithorhynchus anatinus). A hódéhoz hasonló farkú állat egyike azon kevés ősi emlősöknek, amelyek tojást raknak. Kelet-Ausztráliában, Tasmániában és Dél-Ausztráliában honos, az utóbbi időben azonban egy újabb kutatás szerint "gyakorlatilag kihalt".

A szerzők kiemelték: a populáció visszaesésének oka az élőhelyek zsugorodása és a klímaváltozás. "A kacsacsőrű emlősöket már több területen a kihalás szélére sodortuk, és teljesen tönkretettük élőhelyüket" – mondta hétfőn Gilad Bino, a tanulmány egyik szerzője, az Új-dél-walesi Egyetem munkatársa.

A szakértők szerint 52-72 százalékos visszaesés várható a populáció méretében a következő száz év szárazságának súlyosságától függően. Ez azt jelenti, hogy a kacsacsőrű emlős a jelenleg neki otthont adó területek 40 százalékán kihalhat a becslések szerint.

A kacsacsőrű emlősöket fenyegető veszélyhez hozzájárulnak többek között a klímaváltozáshoz köthető események, mint a száraz időszakok időtartamának és gyakoriságának növekedése, a nem fenntartható vízhasználat, az élőhelyeik tönkretétele, a talaj termőterületté alakítása. Szintén fenyegetést jelentenek az invazív ragadozó fajok, köztük a rókák.

Az aláírással engedélyezem Sárközi Dániel, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.