Nyilatkozat az MMA-val kapcsolatos kormányhatározatról

Quoted post


Vendég

#22 Re:

2012-11-24 14:35

#20: Keszi Tamás -

Érdekes felvetés.

A Műcsarnok két részből áll: egy védett épületből, amelynek átruházása is kérdéses, és egy működtetőből, amely a Műcsarnok Kft.

Az utóbbi működését az igazgató irányítása alatt végzi. A pénzügyi forrásait pedig - mivel állami fenntartású a cég - a költségvetés biztosítja.

A független szervezet most, anélkül, hgy erre bármilyen kapcsolatból származó joga lenn, beleszólást nyer a kft munkájába - vagyis magába a szaktevékenységbe.

A másik kérdése: mi a baj azzal, hogy a terület irányítását átadja? Az, kedves Tamás, hogy ez a kultúra nem outsourcing-olható, azon állami kötelezettségek vannak.

Nem a kormánynak kell irányítania a teületet - ahogyan olyn plasztikusan - megfogalmazta, de neki kell biztosítania a feltételeket - mindenki számára. Ez a kötelezettség most csorbul, lehet, hogy végleg elvész.

A MOB nem szervezi a sportéletet, az MTA pedig saját kutatóhálózattal rendelkezik, de mellette a felsőoktatási intézmények is. S nincsen egyen-írányítás, aminek bevezetésére itt kisérlet történik.

Válaszok


Vendég

#23 Re: Re:

2012-11-25 02:25:16

#22: - Re:  

 

"A Műcsarnok két részből áll: egy védett épületből, amelynek átruházása is kérdéses, és egy működtetőből, amely a Műcsarnok Kft. Az utóbbi működését az igazgató irányítása alatt végzi. A pénzügyi forrásait pedig - mivel állami fenntartású a cég - a költségvetés biztosítja."

Ha a Műcsarnok forrásait az állam biztosítja, akkor az állam képviselői jogosultak arról dönteni, hogyan működjön és ki legyen az igazgatója. Ez nem a demokrácia sárba tiprása.

"A független szervezet most, anélkül, hgy erre bármilyen kapcsolatból származó joga lenn, beleszólást nyer a kft munkájába - vagyis magába a szaktevékenységbe."

Az államnak joga van arra, hogy a tulajdonában alló épület kezelését másra bízza. Nem arra adott megbízást, hogy a Műcsarnokot elbontsák, hanem arra, hogy egy - a nyilatkozat megfogalmazói szerint - független testület kezelje azt. Nem külsőburkolók ülnek a szervezetben, hanem művészek.

"A másik kérdése: mi a baj azzal, hogy a terület irányítását átadja? Az, kedves Tamás, hogy ez a kultúra nem outsourcing-olható, azon állami kötelezettségek vannak."

Az állam annyira tisztában van a kötelezettségeivel, hogy 2,5 milliárd forintot biztosított a szervezet működésére - már ha helyes az az adat, amit egy Önnel azonos állásponton lévő, a művészet kérdéseiben nálam jártasabb hozzászóló adott nekem. Nem külső forrásról van szó, hanem adóforintokról. Ezt én nem nevezném outsourcingnak.

"Nem a kormánynak kell irányítania a teületet - ahogyan olyn plasztikusan - megfogalmazta, de neki kell biztosítania a feltételeket - mindenki számára. Ez a kötelezettség most csorbul, lehet, hogy végleg elvész."

A kormány nem irányítja a testületet. Ha jól értem, ezt kifogásolja az Ön által támogatott nyilatkozat - legyen kedves újra olvasni. Ha Ön nem bízik pl. Czakó Gábor, Finta József, Grendel Lajos, Gyulai Líviusz, Jankovics Marcell, Karátson Gábor, Kányádi Sándor, Novák Ferenc, Szakonyi Károly, Temesi Ferenc és társainak elfogulatlanságában elfogadom. De mindaddig előítéletnek tartom, amíg nem bizonyították azt, hogy ők ócska pártkatonák.

"A MOB nem szervezi a sportéletet,..."

Nem vagyok a sport szakértője, ezirányú műveltségem a Telesportból és a Népszabadság sportrovatából származik. Az ott hallottak alapján nekem az ellenkezője derült ki.

"...az MTA pedig saját kutatóhálózattal rendelkezik, de mellette a felsőoktatási intézmények is. S nincsen egyen-írányítás, aminek bevezetésére itt kisérlet történik."

Tökéletes példa. Az állam pénzt ad az MTA-nak, az pedig dönt arról, hogyan használja fel az adófizetők pénzét. Ahogyan az állam nem szól bele az atommaghasításba, úgy ezentúl - reméljük - nem szól bele abba sem, hogy érdemes-e műsz@rt kiállítani. A művészekre bízza a dolog eldöntését.