Nyilatkozat az MMA-val kapcsolatos kormányhatározatról

Quoted post

Keszi Tamás

#20

2012-11-24 13:31

"Ezzel a döntéssel az állam ideológiai szabályozásra nyújt felhatalmazást egy olyan szervezetnek, amelyet nem ellenőrizhet. A döntéssel a kormány visszaforgatja az idő kerekét: olyan struktúrákat támaszt fel, amelyek a magyar képzőművészet történetében a legmaradibb elképzelésekhez kapcsolódtak."
Nem vagyok tájékozott a művészek dolgaiban. Mi a gond azzal, ha az állam egy tőle független szervezetet bíz meg egy terület irányításával? Nem ez a demokrácia? A kormánynak kellene irányítania a művészeti életet? Azt hittem, hogy ez utóbbi az aczéli művészetpolitika lényege volt, amit gyűlöltek a művészek.
Elképzelhetetlennek tartom, hogy tudósok azért tiltakozzanak, mert az MTA az államtól függetlenül dönthet tudományos kérdésekben, vagy a sportszervezetek, mert a MOB maga szervezi a sportéletet.

Válaszok

Des Esseintes

#21 Re:

2012-11-24 14:34:43

#20: Keszi Tamás -

Nem azzal van a gond, hogy "az állam egy tőle független szervezetet bíz meg", mert ha az "állam" vagy ez a "szervezet" ezt állítja, akkor hazudik. Ez messze nem egy független szervezet, hanem ez maga az állami ideológia propaganda intézménye, amely most már nem csak véleményez dolgokat, hanem üzemeltet, pénzek felett rendelkezik, és ami abszurd, állami intézmények (múzeumok) felett akar kontrollt gyakorolni. Nem egy pártatlan szakmai testület, hanem véresen politikai.


Vendég

#22 Re:

2012-11-24 14:35:12

#20: Keszi Tamás -

Érdekes felvetés.

A Műcsarnok két részből áll: egy védett épületből, amelynek átruházása is kérdéses, és egy működtetőből, amely a Műcsarnok Kft.

Az utóbbi működését az igazgató irányítása alatt végzi. A pénzügyi forrásait pedig - mivel állami fenntartású a cég - a költségvetés biztosítja.

A független szervezet most, anélkül, hgy erre bármilyen kapcsolatból származó joga lenn, beleszólást nyer a kft munkájába - vagyis magába a szaktevékenységbe.

A másik kérdése: mi a baj azzal, hogy a terület irányítását átadja? Az, kedves Tamás, hogy ez a kultúra nem outsourcing-olható, azon állami kötelezettségek vannak.

Nem a kormánynak kell irányítania a teületet - ahogyan olyn plasztikusan - megfogalmazta, de neki kell biztosítania a feltételeket - mindenki számára. Ez a kötelezettség most csorbul, lehet, hogy végleg elvész.

A MOB nem szervezi a sportéletet, az MTA pedig saját kutatóhálózattal rendelkezik, de mellette a felsőoktatási intézmények is. S nincsen egyen-írányítás, aminek bevezetésére itt kisérlet történik.