A választói összefogást támogató nyilatkozat

Quoted post

obsitos

#236 A valóságot a központba!

2012-11-09 12:15

Távolinak tűnik az idő, míg rájövünk, „A szép szavak nem igazak, az igaz szavak nem szépek” (Kínai bölcselet). Az öszödi beszédnek is ez volt a lényege, s lám ma sem értik. Veszélyes, ha 2014-ben kizárólag életszínvonalbeli sikertelenség okán veszít a FIDESZ. A következő kormány legkevésbé osztogatni tud majd, az „ortodox” demokráciát és gazdaságpolitikát kell helyreállítania. Esélyt teremtve a befektetői bizalomnak, ezzel együtt a növekedésnek.
Keserves lesz. A valóság jelenleg „beteg”, de nincs másik. A kapitalizmusnak, mint a ma legfejlettebb társadalmi-gazdasági alakulatnak a szociális-piacgazdaság nevű formájában élünk. Medgyessy szociális rendszerváltása, vagy Orbán szabadságharca a valóság megerőszakolása.
Tudomásul kell venni, a tőkének nincs hazája, a hazának viszont nincs tőkéje.

Kérem ezt magyarázzák el "azembereknek". Nagy tömegek nem értik, hogy mi történt az elmúlt 20 évben! Ez a demokraták kudarcának fő oka, semmiféle rendezett világképet nem sikerült közvetíteni. A demokrácia nem elesett, meg sem született, „azemberek” fejében. A jólét hamis szinonimájává vált.

Ha továbbra sem fektetünk energiát a valóság megértésébe, akkor inkább maradjon a FIDESZ, kapjunk hiteles képet a néplélektanról. „Előnye” Orbánnak, hogy az ő megszorításai következtében nem verik szét Budapestet (?). A nép nem leváltható, a tévedése is szent, főleg demokraták számára.

A Fidesz politikája teoretikusan nem létezik, empirikusan pedig hatalmas károkat okoz. Orbán csak a formáját hozza. Én kimondom, mi választók vagyunk a felelősök. Én már "vizsgáztatom" az ismerőseimet. A következő kérdésekkel: A demokráciának milyen hatalmi ágai vannak, milyen viszonynak kell lenni közöttük?; Mi az a pluralizmus? Mit jelent az állam ideológiai függetlensége, milyen a szekuláris állam?; stb. Eredmény: tévedéseinknek, tévhiteinknek, se szeri, se száma, ebből egy érzelmi alapokon álló, csapongó, a tényektől elrugaszkodó véleményformálás következik. A pluralizmus és a tolerancia még kevés fejben talált barázdát.

Fenti soraimat a tanácstalanság írta. Nem tudom, hogy a felsőoktatásban az elmúlt 20 évben, mit tanítottak a társadalomtudományi tanszékeken? Középiskolákban, mit tanítottak történelem és társadalmi ismeretek órákon?

Sok sikert az összefogásnak!

obsitos

Válaszok

gondolkodó

#237 Re: A valóságot a központba!

2012-11-09 12:23:07

#236: obsitos - A valóságot a központba! 

 Jó fej vagy, obsitos!

Sok helyen mondd el ezt, lehet, hogy már más is érzi, de nem tudja magát ilyen jól kifejezni.

kadar

#238 Re: A valóságot a központba!

2012-11-09 12:27:19

#236: obsitos - A valóságot a központba!

Igazad van és el is tudtad mondani. Írj gyakran!

Hurrá!

#245 Re: A valóságot a központba!

2012-11-09 13:32:29

SlyZero

#247 Re: A valóságot a központba!

2012-11-09 13:48:28

#236: obsitos - A valóságot a központba!

A cím jó, az okfejtés már kevésbé (de, végül is, azért vagyunk itt, hogy megismerjük egymás véleményét és kifejtsük a sajátunkat). A pluralizmus remekül tud működni olyan országokban, ahol minden más is remekül működik, de olyan helyeken, ahol komoly bajok vannak, inkább csak kicsinyes érdekek összecsapásaként mutatkozik meg amelyek mindenkit hátráltatnak a tényleges munkavégzésben.


Nekem például (az itteniek többségével ellentétben) nem az a bajom Orbánnal, hogy diktatórikusan irányít (ezt a részét amúgy is hajlamosak felnagyítani a bírálói), hanem az, hogy egy teljesen dilettáns gazdaságpolitikával még annál mélyebbre tudta lökni az országot, mint ahova a "jóléti rendszerváltás" sodorta.