A magáncsőd intézménye bevezetésének követelése

Quoted post


Vendég

#10

2012-06-30 22:07

Nekem is van svájci frank hitelem az MKB banknál Siófokon.Felháborítónak találom a részleteke emelkedését, ez már szerintem uzsora kamat. Más szabálytalanságokat is találtam. Nem kértem árfolyamgátat, mert majd perelni szeretnék közösen.

Válaszok


Vendég

#11 Re:

2012-12-07 19:48:03

#10: -

Polgári perben célra vezetőnek látom a kölcsönszerződés semmissé nyilvánítását a Ptk. 227. § (2) bekezdésre alapítva.

Az uzsora vádja szerintem nem fog megállni, mert vélhetően nem tudod bizonyítani, hogy a banknak tudomása volt arról, hogy a hitel felvételre szorult helyzeted miatt volt szükséged. Ha például leégett volna a házad és a kölcsönszerződésbe is beleírtátok volna, hogy azért veszel fel hitelt, hogy új házat építs a leégett helyett. Majd mindemellett duplájára emeli a bank a törlesztőt, akkor már lenne esély, (ha a piaci átlagos THM-nek a duplájára emelné) akkor talán igen.

Polgári eljárásban is nehéz lenne a pert uzsorára alapozva megnyerni.

Alapos a gyanúm, hogy a piramisjáték szervezésének vádja megállna.

Nem tudom tett-e már valaki feljelentést az ügyészség felé?

Piramisjáték szervezése

Btk. 299/C. § "Aki mások pénzének előre meghatározott formában történő és kockázati tényezőt is tartalmazó módon való összegyűjtésén és szétosztásán alapuló olyan játékot szervez, amelyben a láncszerűen bekapcsolódó résztvevők a láncban előttük álló résztvevők számára közvetlenül vagy a szervező útján pénzfizetést vagy más szolgáltatást teljesítenek, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Szerintem azért vált piramisjátékká a devizahitelezés, mert amíg a bankok a devizát váltották forintra, addig a forintra volt nagy a kereslet, így felértékelődött a többi devizához képest. Az erősödő forint csábította az új játékosokat, azt a hamis íllúziót ébresztve bennük, hogy a törlesztés során a játékos árfolyam nyereséget fog elkönyvelni. Csakhogy a forint megerősödését nem a pörgő gazdaságunk okozta - ahogyan a nagy vezír hitte -. A forint erősödését ugyanis maga a devizahitelek kihelyezése - beleértve természetesen az állam devizában történő eladósodását is- okozta.

Devizában történő eladósodás ilyen országos méretűvé válása, jelentős árfolyam torzító hatást fejtett ki.

Amikor a piramisjátékba nincsenek új belépők - csökken az új deviza hitel kihelyezések száma (vagy megszűnik), illetve csökken a devizában jegyzett álampapírok kibocsájtása -, akkor a forint alulértékelődik (gyengül, vagy ha úgy tetszik a gazdaság erősségének megfelelő szintre áll be).

A játékba utoljára belépők törvényszerűen árfolyam veszteséget fognak elszenvedni. Meggyőződésem, hogy a fenti indoklás miatt nőtte ki magát piramisjátékká a devizehitelezés.