NE SZÜNTESSÉK MEG A KEDVEZMÉNYES DIÁKSPORTOT A BME-N!

Quoted post

Farkas Patrik (BME EHK)

#6 Tájékoztatás

2012-06-04 16:52

Kedves Hallgatótársaim, kedves Sportolók!

Sajnálattal értesültem arról, hogy az interneten megjelent az ÉL Sportcsarnokkal (BME Sportközponttal) kapcsolatban egy olyan petíció, aminek alig van valóságtartalma. Valóban igaz, hogy a nyáron átadásra kerül a Sportközpont, azonban ezzel a sportolási lehetőségek nem fognak szűkülni, hanem nőni fog az Egyetem sportterem-kapacitása. A K. épületben lévő két öreg és rossz állapotú tornatermet bőven kiváltja az új komplexum, amiben helyet kap 2 nagyobb tornaterem, 2 kisterem, 4 squash pálya, két nagyobb konditeremrész, spinning terem és egy profi falmászó terem is (a szaunákról nem is beszélve). Ezzel a hallgatóknak lehetősége nyílik modern, európai körülmények között, az egyetem közepén, ingyen illetve a piaci ár töredékért sportolni.

A kollégiumi tornatermekben továbbra is lehetősége lesz a kedvezményes árú vagy ingyenes sportolásra a hallgatóknak, sőt, a Sportközpont átadásával valószínűleg jelentős foglalási idősávok szabadulnak fel a kollégiumokban is.

Az egyetem hallgatóinak és dolgozóinak hétköznapokon és hétvégén is lesz lehetőségük ingyenesen vagy kedvezményes áron sportolni. Hétköznaponként 8:30-14:30-ig lesz a testnevelési sáv, ahol a hallgatók testnevelés óra keretein belül tudnak majd akár ingyenesen (BSc és Msc képzésen: 2-2 félév ingyenes testnevelés, osztatlan képzésen 4), akár minimális költség hozzájárulással (5000 Ft/félév, kb. 330-360 Ft/óra) mozogni. Képzésenként eddig a sportolni vágyók összesen 6 testnevelés tárgyat vehettek fel, ez a jövőben 8-10-re fog bővülni, így az osztott képzésű egyetemi évek alatt akár 20 alkalommal lehet majd a testnevelési tárgyak keretein belül sportolni.
Az esti idősávban (20-21 órától) a hallgatók ismét kedvezményes áron (~300-400 Ft/alkalom) tudnak majd a BME Sportközpont bármelyik termében edzeni.
Aki pedig a délutáni idősávban kíván sportolni a BME Sportközpontban, annak az üzemeltető által szabott áron lesz rá lehetősége.

Felmerül a kérdés, hogy mi lesz a rendszeresen sportoló csapatokkal? Az eddig megszokott módon, a csapatok a félév elején az EHK-hoz adhatnak le féléves sportterem igénylést, majd a beérkezett igények alapján a kollégiumi tornatermekben vagy a Sportközpontban kapnak fix teremhasználati idősávot. A kapacitások bővülnek, így több csapat tud majd sportolni, azonban a jövőben is azok a csapatok lesznek előnyben részesítve a foglalások során, amelyikekben a BME aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákjai sportolnak.

Végezetül az sem igaz, hogy sportcsarnoktól évente 50 MFt bevételt vár az Egyetem. Az egyetlen elvárás, hogy a Műegyetem sportpályái a mostani milliárdos nagyságrendű beruházás után önfenntartóak legyenek.

A Sportközponttal kapcsolatos egyeztetések egyébként folyamatosak (Egyetemi Sportbizottságban illetve más egyetemi koordinációs fórumokon), amint megszületnek a végleges döntések és megállapodások az üzemeltetéssel kapcsolatban, részletesen tájékoztatunk Titeket a sportolási lehetőségekről, működési rendről!

Budapest, 2012. június 4.

Farkas Patrik
sportreferens
Egyetemi Hallgatói Képviselet

Válaszok


Vendég

#8 Re: Tájékoztatás

2012-06-04 17:55:57

#6: Farkas Patrik (BME EHK) - Tájékoztatás

Ebből a hozzászólásból azt tudtuk meg milyen előnyökkel jár majd az új sportkomplexum, de a fő problémát igyekezett megkerülni.

A probléma eddig az volt hogy a délutáni ingyenes és kedvezményes sportolási lehetőséget ne szüntessék meg. Erre nem gondolom hogy kielégítő válasz lehet az hogy 8:30-14:30 testnevelés sáv lesz (amit mellesleg sikerült lecsökkenteni nevetséges 2 félévnyi heti 1 óra ingyenes testnevelésre), és este 20-21 órától lehet kedvezményesen járni, a szóban forgó délutáni órák teljes áruak lesznek.

Ez csak azt bizonyítja hogy valóban meg lesz szüntetve ez a lehetőség (eddig ingyen jártam 2-től fél 5-ig sportolni a K termeibe). Azok számára akik távolabb laknak az egyetemtől aligha tehetik meg hogy 21 órára odamenyjenek és ~éjfél után érjenek haza nap mint nap. Gyakorlatilag az árakat tekintve innentől teljesen mindegy hogy az egyetemen sportol vagy egyetemen kívül máshol bérel pályát délután. (persze erről lesznek még gondolom egyeztetések)