NE SZÜNTESSÉK MEG A KEDVEZMÉNYES DIÁKSPORTOT A BME-N!

Farkas Patrik (BME EHK)

/ #6 Tájékoztatás

2012-06-04 16:52

Kedves Hallgatótársaim, kedves Sportolók!

Sajnálattal értesültem arról, hogy az interneten megjelent az ÉL Sportcsarnokkal (BME Sportközponttal) kapcsolatban egy olyan petíció, aminek alig van valóságtartalma. Valóban igaz, hogy a nyáron átadásra kerül a Sportközpont, azonban ezzel a sportolási lehetőségek nem fognak szűkülni, hanem nőni fog az Egyetem sportterem-kapacitása. A K. épületben lévő két öreg és rossz állapotú tornatermet bőven kiváltja az új komplexum, amiben helyet kap 2 nagyobb tornaterem, 2 kisterem, 4 squash pálya, két nagyobb konditeremrész, spinning terem és egy profi falmászó terem is (a szaunákról nem is beszélve). Ezzel a hallgatóknak lehetősége nyílik modern, európai körülmények között, az egyetem közepén, ingyen illetve a piaci ár töredékért sportolni.

A kollégiumi tornatermekben továbbra is lehetősége lesz a kedvezményes árú vagy ingyenes sportolásra a hallgatóknak, sőt, a Sportközpont átadásával valószínűleg jelentős foglalási idősávok szabadulnak fel a kollégiumokban is.

Az egyetem hallgatóinak és dolgozóinak hétköznapokon és hétvégén is lesz lehetőségük ingyenesen vagy kedvezményes áron sportolni. Hétköznaponként 8:30-14:30-ig lesz a testnevelési sáv, ahol a hallgatók testnevelés óra keretein belül tudnak majd akár ingyenesen (BSc és Msc képzésen: 2-2 félév ingyenes testnevelés, osztatlan képzésen 4), akár minimális költség hozzájárulással (5000 Ft/félév, kb. 330-360 Ft/óra) mozogni. Képzésenként eddig a sportolni vágyók összesen 6 testnevelés tárgyat vehettek fel, ez a jövőben 8-10-re fog bővülni, így az osztott képzésű egyetemi évek alatt akár 20 alkalommal lehet majd a testnevelési tárgyak keretein belül sportolni.
Az esti idősávban (20-21 órától) a hallgatók ismét kedvezményes áron (~300-400 Ft/alkalom) tudnak majd a BME Sportközpont bármelyik termében edzeni.
Aki pedig a délutáni idősávban kíván sportolni a BME Sportközpontban, annak az üzemeltető által szabott áron lesz rá lehetősége.

Felmerül a kérdés, hogy mi lesz a rendszeresen sportoló csapatokkal? Az eddig megszokott módon, a csapatok a félév elején az EHK-hoz adhatnak le féléves sportterem igénylést, majd a beérkezett igények alapján a kollégiumi tornatermekben vagy a Sportközpontban kapnak fix teremhasználati idősávot. A kapacitások bővülnek, így több csapat tud majd sportolni, azonban a jövőben is azok a csapatok lesznek előnyben részesítve a foglalások során, amelyikekben a BME aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákjai sportolnak.

Végezetül az sem igaz, hogy sportcsarnoktól évente 50 MFt bevételt vár az Egyetem. Az egyetlen elvárás, hogy a Műegyetem sportpályái a mostani milliárdos nagyságrendű beruházás után önfenntartóak legyenek.

A Sportközponttal kapcsolatos egyeztetések egyébként folyamatosak (Egyetemi Sportbizottságban illetve más egyetemi koordinációs fórumokon), amint megszületnek a végleges döntések és megállapodások az üzemeltetéssel kapcsolatban, részletesen tájékoztatunk Titeket a sportolási lehetőségekről, működési rendről!

Budapest, 2012. június 4.

Farkas Patrik
sportreferens
Egyetemi Hallgatói Képviselet