Tiltakozunk a GYED és TGYÁS összegének csökkentése ellen

Quoted post

Krisz

#118 Re:

2012-01-22 10:55

#117: - Nesze neked demokrácia. Nem szavazhat a nép szinte semmiről. Önkényuralom és diktatúra. Ezeknél már csak Hitler volt rosszabb.

Ellent kell mondjak. Tényleg sok olyan szabályozás történt mostanában, ami sérti a jogállamiságot, és diktatórikus rendszer felé vezet, de ez véletlenül pont nem tartozik közéjük.

Már közvetlenül a rendszerváltás után megszületett ez a rendelkezés, elsőként a 1989. évi XVII. törvényben (a népszavazásról és a népi kezdeményezésről), melynek 6. § (1) szerint:

"Nem bocsáthatók népszavazásra:

a) a költségvetésről, a központi adónemekről és illetékekről, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvények;

b) az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi kérdésekben való döntések (kinevezések);

c) a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségek teljesítése, illetve az e szerződéseket kihirdető törvények."

 

... és azóta valamilyen törvényi formában, pár szó módosításával azóta is folyamatosan hatályban volt. Ma ez a rendelkezés az új Alaptörvény része (ÁLLAM c. fejezet, 8. cikk (3) ) :

"(3) Nem lehet országos népszavazást tartani

a) az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről;

b) a központi költségvetésről, a központi költségvetés végrehajtásáról, központi adónemről, illetékről, járulékról, vámról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvény tartalmáról;

... stb."

Amint látható, kis kiegészítéssel copy-paste, 1989. óta. A korlátozásnak semmi köze a jelenlegi hatalomhoz.

Ráadásul ez egy teljesen logikus és szükséges korlátozás, hisz a nép szükséglete mindig is az lesz minden rendszerben, a saját egyéni érdekeit szem előtt tartva, hogy minél kevesebb adót fizessen, vagy akár ne fizessen adót. Ezzel szemben az állam számára elengedhetetlen az adókból/illetékekből származó bevétel, hisz gyakorlatilag mindent ebből kell finanszíroznia. Ha a törvények lehetővé tennék, hogy a nép népszavazás formájában megvétózza a mindenkori országgyűlés adókivetéseit, az a legideálisabban működő államhatalom esetén is államcsődhöz vezetne pikk-pakk.

Egyszóval nem itt van a probléma gyökere...

Válaszok

Krisz

#119 Re: Re:

2012-01-22 11:00:57

#118: Krisz - Re:

(Mindezzel nem azt próbáltam kifejezni, hogy az adójóváírás megszüntetése jó döntés. Csupán azt, hogy az ilyen kérdésekben a népszazás engedélyezése annál is sokkal nagyobb kárt okozhatna hosszútávon, mint amekkorát egy-egy rosszul meghatározott adó, vagy eltörölt adókedvezmény okoz.)