Kiállunk az üzletek vasárnapi zárvatartása mellett!

Quoted post

Etele Simon
A petíció szerzője

#841 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ÉLJEN A VASÁRNAPI SZABAD VÁSÁRLÁS!

2016-04-14 10:58

#835: tisztán látó - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ÉLJEN A VASÁRNAPI SZABAD VÁSÁRLÁS! 

 Kedves tisztán látó!

 

Elmondom, hogy mi az oka annak, hogy csak ilyen egyszerű a petíció szövege.

Eredetileg hosszabb volt, a hozzászólásom végéhez bemásolom és ezt fogom tenni azzal a közleménnyel is, amit kiküldtem minden addigi aláírónak is.

 

Amikor az online petíciót elindítottam, akkor már futott kb. 1 napja egy papír alapú is, amelyet a KDFSZ indított el. Többen elkezdték ezt is és azt is aláírni, így duplikációk jöttek létre. Mivel egy célért küzdünk (ezekről még konkrétumokat nem árulhatok el de annyit igen, hogy amennyiben sajnos előreláthatóan maradni fog a vasárnapi nyitva tartás, úgy minél kedvezőbb pótlékkal és minél több hétvégi pihenőnappal jöjjenek ki a dolgozók) így hosszas beszélgetés után mi is csatlakoztunk a KDFSZ támogatóihoz. Nekik megvannak a munkajogászaik, a kapcsolataik, amikkel mi civilek nem rendelkezünk. Ahhoz, hogy az online és a papír alapú aláírások összeadódjanak, fontos, hogy azonos szövegük legyen. Azt már nem lehetett módosítani, mert több száz áruházban sokezren aláírták már.

 

Végezetül akkor az ígért két szöveg:

 

1. Eredeti megfogalmazása a petíciónak

"Kérem, hogy írja alá petíciónkat, amennyiben egyetért azzal, hogy:

- az üzletek továbbra is zárva legyenek vasárnap, mert a kereskedelmi dolgozókat is megilleti a heti egy szabad vasárnap, amikor a családjukkal lehetnek

- maximum az legyen beosztható, aki ezt vállalja és aki nem, azt ne érje semmilyen hátrányos megkülönböztetés a munkáltatója részéről emiatt

- a vasárnapi pótlék a műszakot vállalók esetében álljon vissza a 100%-ra és ne csupán az 50-re!

- amennyiben elkerülhetetlen a vasárnapi működés, úgy egy dolgozó havonta csak egy vasárnapra legyen kötelezően beosztható. Ezért járjon 100% vasárnapi pótlék. A hónap többi vasárnaján legyen szabad és ezen túlmenően minden munkavállalót illessen meg havi egy szabad hétvége (egymás melletti szombatra és vasárnapra eső pihenőnap) .

 

Tudjuk, hogy vannak más szakmák, ahol elkerülhetetlen, hogy vasárnap is dolgozzanak és minden tiszteletünk az övék. Nem gondoljuk azonban, hogy egy napi/heti bevásárlás nem lenne lebonyolítható hétfő 6:00 és szombat 22:00 óra között. Egy éve elhúzták az orrunk előtt a mézesmadzagot. Sokan, akik 20-30 éve kereskedelemben dolgozunk most tapasztaltuk meg először, hogy milyen érzés szülőként, nagyszülőként családi körben tölteni egy vasárnapi ebédet. Sokan most éreztük először, hogy milyen vasárnap délután együtt sétálni, játszani, kirándulni a gyerekeinkkel és/vagy unokáinkkal. Nem azért szeretnénk a szabad vasárnapot, mert lusták vagyunk dolgozni vagy mert nem vagyunk elhivatottak a szakmánk iránt, hanem azért, mert szeretnénk ezeket az érzéseket továbbra is átélni. Megfizethetetlen, mikor gyerekünk hozzánk bújva elmondja, hogy mennyire szereti a vasárnapot. Ez nem pótolható havi pár ezer forinttal! Tudjuk, hogy vannak szakmák, ahol ez továbbra sem járható út de úgy gondoljuk, hogy a kereskedelem ahogy régen nem volt, úgy a jövőben sem kell feltétlenül egy vasárnapi szakma legyen!"

 

2. Közlemény a szöveg megváltoztatásának apropóján

"

Tisztelt petíciót aláírók!

 

Hosszasan egyeztettem ma Bubenkó Csabával, a KDFSZ elnökével, hogy miként tudjuk az aláírásainkkal támogatni mi is a papír alapú aláírásgyűjtést és erősebb tárgyalópozícióba hozni őket.

Arra jutottunk, hogy az aláírt kéréseknek meg kell egyezniük, mivel így szolgálják a közös érdeket.

Vannak olyan elképzelései, amelyek szerintem minden dolgozónak nagyon előnyösek lennének. Sajnos konkrétumokat nem mondhatok, mert ennek kidolgozása a jogászokkal még folyamatban van és nem szeretném idő előtt ellőni a puskaporukat...

Mindezt azért mondom el, hogy nehogy azt higgyétek, hogy azáltal, hogy egyszerűsítjük a szövegünket azáltal lemondunk dolgokról. Nem mondunk le, sőt...

Általam nagyon jónak tartott elképzeléseik vannak arra az esetre is, ha mégis mindenképpen dolgozni kéne vasárnap...

 

Nagyon kérek mindenkit, hogy terjessze a petíciót, szóljon a kollégáinak, ismerőseinek, mert már csak a héten gyűjtünk és kezd megtorpanni a lendület!

 

Köszönettel,

 

Simon Etele

ex-Tesco dolgozó, a petíció elindítója, aki a mai napig nagyon szívén viseli a kereskedelemben dolgozók sorsát... ;)"

 

 

 

 

 

Válaszok

tisztán látó

#846 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ÉLJEN A VASÁRNAPI SZABAD VÁSÁRLÁS!

2016-04-14 11:17:35

#841: Etele Simon - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ÉLJEN A VASÁRNAPI SZABAD VÁSÁRLÁS! 

 Hát igen. Viszont sikerült azt tenni, amire Orbán számított. Összeugrasztani a kisembereket. 

Amíg itt tobzódnak az emberek és egymást ölik, űzi szépen tovább a kisded játékait. Nem véletlen csökkentette a boltzár visszavonásával párhuzamosan felére a vasárnapi pótlékot.

Ha nem hátrál ki ezzel a lépéssel az őszi népszavazás elől, akkor bukott volna a kormány, most kihasználva a helyzetet, dobott egy gumicsontot, legyen min rágódni. A boltzár feloldásáért szóló küzdelem nem csupán a vásárlásról szólt, hanem ennél sokkal mélyebb dolgokról. Nem akarjs a kormány meghatározni, hogy mit csináljunk vasárnap.

Közben stikában szépen előkészítik, hogy bármikor lehallgathassanak bárkit és elolvashassák az összes elektronikus levelezést.

A másik nagyon fontos dolog, hogy ebben az országban rengetegen dolgoznak vasárnap, nem csak a megszokott szakmákban, mint mentősök, rendőrök, tűzoltók, hanem sok üzem is folyamatos műszakban dolgozik. Azzal érvelni, hogy a családoknak joguk van vasárnap együtt lenni, amit a kdnp szajkózott, kinyitja a zsebükben a bicskát és sikerült a melósokat összeugrasztani a kereskedelemben dolgozókkal.

Aki eddig nem ment sosem vasárnap vásárolni, most az is el fog menni, mert úgy érzi, hogy őt semmibe veszik, hiába dolgozik a legtöbb vasárnap, sőt  még azokon a munkaszüneti napokon is, mikor a boltok zárva vannak.