Legyen Kötelező a nem tenyésztésre szánt kutya Ivartalanítása támogatással!

Quoted post

Teak85

#25 Ivartalanítás

2015-02-12 13:55

Egyáltalán nem támogatom az ötletet!

Egyszerűbb kötelezővé tenni valamit mint a menhelyeket támogatni... De ez lényegtelen!

A probléma az állat egészsége és utána az egész élete. A családunk barátja egy állatorvos, kikértem a véleményét, hogy a kan bichon havanese kutyánkat műttessük avagy ne.

A pro: Sétáltatáskor a tüzelő szukák elvonják a figyelmét, izgatott ivarzani akar ösztönösen... Erre természetesen megoldás a műtét. Lenyugszik, játékosabb lesz, stb... ok szép jó.

Kontra: A beavatkozással az egész élete megpecsételődik az állatnak. Leggyakoribb, hogy vesekő, húgykőlerakódás kialakul. Drága speciális étrendet kell tartani, speciális eledellel. Ez egyfajta kereslet-kínálat... műtét 10-20.000Ft utána a fennmaradó kezelések folyamatosan pénzbe kerülnek, az állat egész életében.

Az ivarzás természetes dolog! Termelődnek speciális hormonok stb, amikkel együtt egész és egészséges egy élőlény. Az, hogy az embernek, társadalomnak jó, és kevesebb gond a műtét másodlagos az egész biológiában.

A hiba az emberben van. A felelőltelen állattartó úgysem fogja megműttetni, hiszen egy 3000Ft-os chipet sem fizet ki rá... az állata végtermékét sem szedi össze a játszóterekről... Még egy bolhanyakörvet sem vesz... Na ezek nem fogják visszacsökkenteni a tervezetlen szaporulatot. A felelős állattartónál nagyon ritka az, hogy "véletlenül" összejöjjön egy alom.

Válaszok


Vendég

#90 Re: Ivartalanítás

2015-11-06 11:11:35

#25: Teak85 - Ivartalanítás 

 Mert a menhely megoldaná a felesleges és gondatlan szaporulatot? Megoldaná a meggondolatlanul megvett, majd szélnek eresztett kutyák, macskák kérdését? Nem hinném!

Az állatokat ösztönök mozgatják, ezek közül a legerősebb a fajfenntartás, még a létfenntartást is megelőzi és ezt a hormonok hajtják, amit az ivarszervek termelnek. Miért is jobb egy állatnak, ha minden tüzeléskor szenved, mert hajtják az ösztönök és menne a kanokhoz, a környék kanjai meg érzik a szukát és mennének hozzá? Ez akárhogy is nézzük állatkínzás! Nincsenek ivarszervek, nincsenek olyan homonok, amik miatt minden tüzeléskor szenved a kutya-macska.

Én a simán kötelező ivartalanítást tartanám helyesnek, hiszen kutyát, macskát tartani nem kötelezettség, aki szeretne, az vagy vállalja a vele járó köteleztettségeket, vagy vegyen plüssállatot. Ilyen alapon a görényesek, nyulasok, madarasok, terraristák, akvaristák, lovasok, stb is verhetnék az asztalt támogatásért.

Ami a felelős állattartást illeti,   felelős állattartó legalább a nőivarú kutyát, macskát magától is ivartalaníttatja, a többinek meg simán kötelezővé kell tenni és a végrehajtást szigorúan ellenőrizni. Aki nem tesz eleget a kötelezettségnek, hatóságilag elvégeztetni és adók módjára behajtható köztartozásként bevasalni rajta a költséget + egy emlékezetes legalább 5 számjegyű bírságot.

Ugyanezt kéne tenni a chipet, oltást elmulasztókkal és a végterméket széthagyókkal is.

Az állattartás magánügy, ha valaki közügyet csinál belőle a viselkedésével, ezt közügyként is kell szankcionálni úgy, hogy legyen visszatartó ereje a többiek számára.