Az akác legyen hungarikum!

Quoted post

peti

#4828 Re: Re: Re: Re: Re: Őszintén az akácról

2014-05-15 04:21

#4825: Robin - Re: Re: Re: Re: Őszintén az akácról

Tisztelt Robin!

Nagyon sok mindenben rosszul működik ez a világ, de egyvalami nagy valószínűséggel inkább helyes: a vélemény szabad. Tisztelettel kérem tekintsen egy kissé vissza, hogy az elmúlt 100 évben kik voltak azok, akiket ez mérhetetlenül felbőszített. Évi egymillió halott felett van a számla.

Vannak és lesznek is mindig olyanok, akik akár terror mellett is (a mai nyilván nem az, de azért ma erdész szakembereket egy tollvonással kitesznek bármely állami állásból bármely helyzetben) meg fogják fogalmazni a véleményüket. Egy propagandával átitatott huszadik század után nagyon nehéz elkülöníteni, hogy ki a fizetett és ki a saját indíttatásból nyilatkozó, nyilván lézetik mindkettő. Nincs más lehetőség, az ember elereszti a mondandóját és az olvasó véleményt formál.

Számomra erdészként egészen nyilvánvaló volt a kezdetektől, hogy az akácpropaganda miről szól. A nyolcvanas évektől a társadalomban elfogyott a korábbról hozott erkölcs, tudás és hit. A bolsevizmus egy kritikus tömeget átlépve megváltoztatta az emberek tudatát. Az erdők tarvágást követő felújítása ettől kezdve egyre akadozott, nyilván előtte is voltak gondok, de nem ilyen mértékben. Számtalan helyen kiváló erdők helyén nem jutott pénz, tudás és tehetség, hogy megfelelően felújítság az erdőt. A szakmában színvonalban hatalmas erodálódás ment végbe. (Nyilván más szakmákban is.)

A rendszerváltáskor remény nyílt arra, hogy megújuljon a szakma. Annak ellenére, hogy sok gond is történt, lehetőség volt építő munkára is. Uszkve 2007-ig ez kitartott, onnan kezdve a bolsi gátlástalanság újra elsöprő erőre tett szert. A jog sem számított. Ez mára azt eredményezte, hogy több száz ha felújítatlan terület van az országban, többségükben magánerdő, de állami is. Ezt a gondot a rendes erdőgazdálkodás keretében már nem lehet orvosolni, csak az akáccal. Mert ahhoz jóval kevesebb munka (értsd: munkaerő, munkahely) kell. Ennek jogi megalapozásáról szól ez az akácpropaganda.

Ez egyrészről környezeti katasztrófát fog eredményezni, másrészről az erdész szaktudás újabb zuhanása következik be. A hozzáadott érték a termelésből, erdőnél a termelőeszközből is eltűnik. Lényegében a szaktudás nélküli lopást jutalmazzák (vörös lobogó). Kövér László 2002-ben tudta ezt. Sajnos mára a fidesz a könnyebb utat választotta, ráadásul propagandával egy szakmai kérdésben. Ez a jövőre nézve legalábbis aggasztó.

egy zalai erdész

Válaszok


Vendég

#4830 Re:

2014-05-15 07:01:47

#4828: peti - Re: Re: Re: Re: Re: Őszintén az akácról

Környezeti katasztrófát okoz? Na ne beszélj!

Előbb fog környezeti katasztrófát okozni a klímaváltozás (szárazság,széldöntés,éves növedék hiánya,állékonysági probléma) által kipusztított tölgyesek,bükkösök,fenyvesek hiánya az elkövetkezendő 50évben,meg a sok egyéb valóban nem idevaló szemét behordása,mint pl. a császárfa. Szóval ne próbáljátok már megmagyarázni mindenféle tudományos hablattyal azt hogy katasztrófát okoz majd az akác,mert  ez orbitális baromság és  magyarázat a szakma részéről is,ha valóban erdész vagy és látod a mai erdő problémáit,akkor pedig pláne.

Az akác kontra kevesebb munkahely felvetés szintén akkora ferdítés,mint amit te feltételezel ezzel kapcsolatban.

110-130év alatt egy területen a tölgy vagy az akác igényel több munkaórát és munkahelyet szerinted?

 

Az meg egyenesen felháborító,ahogyan fogalmazol,miszerint szaktudás nélküli lopást szorgalmazza az akác melletti kiállás és az aki támogatja ezt. Kikérem magamnak az összes akáccal is foglalkozó és foglalkozni akaró erdész,méhész és gazdálkodó nevében!

 

egy másik zalai erdész

Endre
Vendég

#4831 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Őszintén az akácról

2014-05-15 07:06:51

#4828: peti - Re: Re: Re: Re: Re: Őszintén az akácról

Próbálj meg ma felhozni egy tölgyest megfelelő befejezett erdősítéssel átvéve úgy ,ahogyan azt a 80as évek végén lehetett,ha sikerül adj hálát a jóistennek,mert szerencséd volt,semmi több!