Tégy a szexista reklámok ellen

Quoted post

Bubu

#112 szerintem is -válasz-

2014-04-06 07:50

"Ha már kiemelted Nietzscét... mindenki azt ért meg belőle, amit hallani akar. Ő ragyogóan és korát is megelőzve zseniálisan kielemezte a női természetet(is),"

Tudtommal Nietzsche férfi volt. Mi a francot tudhat zseniálisan a női természetről?! Ez olyan mint amikor a férfi nőgyógyász megakarta nekem magyarázni, hogy biztos nem vetélésem volt, mert az UH nem mutatta ki, csak egy átlagos menzesz, késve. Ez tiszta vicc! ELhiszem hogy diplomája van, de zéró tapasztalata, neki soha nem volt menstruációja, és nem is lesz. Nekem egyetlen férfi se magyarázzon a női természetről, mert 1. nem nő, és fogalma nincs róla! 2. egyébként is az érzelmi intelligenciájuk gyengébb is, innentől kezdve a beleérző képességük is gyengébb.

Azért nagyon poén, hogy a gendert lealacsonyítod, és a "föld lapos" eszmékkel vonsz párhuzamot, de természetesen Nitzsche "zseniális"...

Egyébként több tekintetben saját magadnak mondasz ellen, valahogy az a híres logikád, csak saját magadnak tűnik olyan élesnek!

u.i.: idézetek, hogy vélekedtek a nőkről az 1800-as években:
"Madách Imre az 1864-ben elhangzott akadémiai székfoglalójában esztétikai szempontból vizsgálja a nőt. A nők szépségét, elesettségükben, gyenge tehetetlen mivoltukban, labilis érzelemvilágukban ragadja meg. A nő az erős férfi lelkében oly érzéseket kelt, mint „elhagyott gyermek, hervadó virág, megdermedt madárka”, mint „utunkban fetrengő bogárka”. Az erő és az elesettség szembeállításával Madách pontosan jelöli ki a két nem közt fönntartandó hatalmi viszonyokat. A nőkérdés irodalmában sokszor felmerül a nő elesettségében, tudatlanságban, akarat nélküliségében, és természetesnek tartott érzékiségében rögzített szépsége. Madách Imre a szépséget vonja meg azoktól a nőktől akik nem elégszenek meg a rájuk szabott hagyományos szerepkészlettel."

A tanulmány arra is kitér, hogy Madách e nézetekkel messze nem volt egyedül: Falk Miksa szerint akkor marad „költői” a nő, ha férjének kiegészítője, fele-sége lesz, a politikától távol tartja magát és első kötelességének tekinti, hogy a „házi élet” apró- cseprő dolgainak szentelje magát. Madách barátja, Almási Balogh Pál orvos egyenesen úgy nyilatkozik, hogy a nők biológiai adottságuknál fogva képtelenek az értelem magasabb világába emelkedni. Néhány évtizeddel későbbi vélemény szerint a tanult lány nem nőies, és a képzett értelmiségi nő kifejezetten „undort kelt”.

Válaszok

szerintem is

#115 Re: szerintem is -válasz-

2014-04-07 13:17:41

#112: Bubu - szerintem is -válasz-

"Tudtommal Nietzsche férfi volt. Mi a francot tudhat zseniálisan a női természetről?!" - írtad.
Tudod Bubu az emberiségnek az is egy fontos tulajdonsága, hogy még olyan dolgokat is képes megismerni és megérteni, amit saját maga nem élt meg közvetlenül. A világból nem csak annyi, az a kis darabka létezik ami az orrod előtt van és közvetlenül meg is tudod érinteni. Pl. egy állatidomár se volt még soha oroszlán, mégis egész jól érti és kiszámíthatóan kezelni tudja a viselkedésüket.
Amit írtál a feljebb idézett mondatban, árulkodik rólad. Ettől fogva le is nulláztad, érvényteleníted magad. A saját alapelved értelmében hogy írhatsz akkor te meg férfiakról, ha te még soha nem voltál férfi? De még csak másik nő se voltál még, úgyhogy...
El is köszönök tőled, a további véleményeidet ezek után még csak elolvasnom se érdemes.