Az akác legyen hungarikum!

Quoted post


Vendég

#3937 Re: Re: Re: Molnár V. Attila nyilvános érvelése (linkként)

2014-02-26 16:55

#3925: bpetya75 - Re: Re: Molnár V. Attila nyilvános érvelése (linkként)

Radikálisan csökkentené az akác területét, helyette legelőt létesítene. Gyűjtsenek ezen a méhek, valamennyit, és egy kis uniós támogatást még adna hozzá! Ez nincs összhangban egymással, hiszen a legfontosabb hazai méhlegelő az akác. És aztán az a jónéhány méhészetből élő család függjön a támogatástól. Ez egy fanntasztikus gondolatmenet. A lényeg az, hogy igaza van a petíció szerzőjének amikor azt írja: elméleti ökológus. És tovább menve, ilyen elméleti emberek tanítják a jövő generációt. Ez sajnos nem egyedi probléma.

Válaszok

bpetya75

#3941 Re: Re: Re: Re: Molnár V. Attila nyilvános érvelése (linkként)

2014-02-26 17:35:07

#3937: - Re: Re: Re: Molnár V. Attila nyilvános érvelése (linkként)

Nem az akác térfoglalásának radikális csökkentéséről beszélt, hanem a további terjedésének megakadályozásáról, illetve arról, hogy ahol lényegesen stabilabb őshonos ökoszisztémák helyét foglalja el (Északi-Középhegység, Zalai dombvidék, Zselic, hogy csak néhány példát mondjak), ott legyen realitása a lecserélésének.

A magam részéről annál a megjegyzésnél estem le majdnem a székről, hogy "Minél több akácerdő legyen!" Hiába méhész valaki, ennyire végletesen elfogultnak nem szabadna lenni.

Azon is érdemes lenne elgondolkozni, amit az esetleges invazív károsítók felbukkanásáról mondott az "elméleti" ökológus. Nem véletlenül emlegettem a szelídgesztenyét. Mivel ez nem pártízezer, hanem csak párszáz családot érint Magyarországon (az olaszok jobban aggódnak miatta), kutya sem törődik a bajukkal, pedig tanulságos. Már épp kezdtek fellélegezni, hogy a tintafolyásos fertőzésre megtalálták a megoldást, amikor felbukkant egy rovarkártevő, ami brutális terméscsökkenést idézett elő. Ez bekövetkezhet az akácnál is, és ilyen akácborítás mellett komoly károkat okozhat. Márpedig ha a méhészek az akácmézre fekszenek rá, akkor ezzel teljesen kiszolgáltatottá teszik magukat. Több lábon állás. Nem egy újkeletű bölcsesség, érdemes lenne megfogadni.

Egyébként pedig tetszik, nem tetszik, nem úgy működnek a dolgok a gazdaságban sem, hogy egy-két valakik által kiemelt szereplő igényeit vesszük alapul, a többiek meg alkalmazkodnak, ahogy tudnak.

egy biológus

#3968 Re: Re: Re: Re: Molnár V. Attila nyilvános érvelése (linkként)

2014-02-27 10:07:00

#3937: - Re: Re: Re: Molnár V. Attila nyilvános érvelése (linkként)

Lehet, hogy én értettem félre, de szerintem Molnár V. egyértelműen azt mondta, hogy nagyon elhibázott és nem fenntartható az EU jelenlegi mezőgazdasági gyakorlata, hogy a gazdákat (és itt mindegy, hogy a tehenészről vagy a méhészről van-e szó) támogatással tesszük versenyképessé. Viszont mivel Nyugaton ez megy, ezért nálunk is csak így lehetne megoldani a dolgot. Az sajnos nyilván nem lenne reális, hogy mi mondjuk meg a hollandoknak, hogy mostantól nem kaphatnak támogatást a mezőgazdasági termékeikre.