Az akác legyen hungarikum!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) Az akác legyen hungarikum! petíció automatikusan generált fórumtémája

ValóÖko

#3951 Tisztelt akác ellenző ökológusok,biológusok,természetvédők

2014-02-26 22:02

Tisztelt akác ellenző ökológusok,biológusok,természetvédők és magukat annak vallók... Az akác irtása helyett inkább ezzel kéne foglalkozniuk:

"Lehet örülni annak, hogy a globális felmelegedéssel hosszú távon csökken majd a fűtésszámlánk, nem fázunk annyira télen és az unokáink talán már a kert végében szüretelik majd a déligyümölcsöt. De nem érdemes. A változással ökológiailag kulcsfontosságú fajok tűnnek el, soha nem látott pusztító viharok és áradások váltakoznak majd a hosszú aszállyal, az elviselhetetlen hőséggel itt, a Kárpát-medencében is.

Metropoliszokat nyelhet el a tenger, százmilliók veszíthetik el otthonukat, városukat, vizüket, termőföldjüket, életfeltételeiket. Az emberiségnek gyökeres változásokra kell felkészülnie, sokan fognak meghalni. Még akkor is, ha nem a legpesszimistább forgatókönyvet nézzük. Nem elmélkedünk most azon, ki felel a klímaváltozásért, aminek jelei az északi sarkkörön a legszembetűnőbbek. Csupán felhívjuk a figyelmet egy tényre.

Rekordközelire csökkent idén a Jeges-tengert borító jégtakaró. Ez még önmagában nem tragédia, ám a részletek riasztó képet festenek. Az elmúlt harminc évben ugyanis sorra dőlnek a rekordok, és a jég egyre fiatalabb. 1988-ban a sarki jég több mint negyede négy évesnél "öregebb" volt, míg 2013-ra ez az arány már csak hét százalék. Hiába fagynak be telente ma is nagy vízfelületek, a tendencia azt mutatja, a melegebb évszakokban ezek fel is olvadnak.

Az öreg jég hiánya tovább gerjeszti a melegedést. A vastag, fehér jégtakaró ugyanis visszaveri a napsugarakat, lassítja a hőmérséklet emelkedését. A sötét tengervíz, illetve a vékony jég erre nem képes, a felszín egyre több és több napsugarat nyel el, ami pedig tovább faragja az idősebb jégtakarót...

Lássuk a számokat. A tengert borító jégtakaró minimális mennyisége 16 855 köbkilométer volt 1979-ben. A 2013-ig terjedő időszakban telente ugyan gyarapodott, ám az olvadás évről-évre erőteljesebb volt, így a tendencia meredeken zuhan. Tavaly mindösszesen 4942 köbkilométernyi jég tartotta magát, azaz harminc év alatt a sarki jég kétharmada eltűnt."

Hír24


Vendég

#3952

2014-02-26 22:36

Ültetni és nem betiltani kéne! Így is kevés van belőle.

Vendég

#3953

2014-02-27 02:54

Ha ha így megy tovább - és hagyjuk -, már csak a 'hungarikum' lesz hungarikum, kivéve a latinok visszaigényelnék a szót.
bpetya75

#3954 Re: Tisztelt akác ellenző ökológusok,biológusok,természetvédők

2014-02-27 05:59

#3951: ValóÖko - Tisztelt akác ellenző ökológusok,biológusok,természetvédők

Na persze! Toljuk el távolra a problémát, az majd segít megoldani, mi?! Az olvadó sarki jéggel mi a francot tudna kezdeni egy ember? Semmit. De a hulladékát gyüjtheti szelektíven, odafigyelhet az energiatakarékosságra, figyelhet az általa termelt veszélyeshulladék elhelyezésére, és óvhatja a szűkebb pátriájában a természeti értékeket. Vagyis élhet környezettudatos módon a manapság divatos fogyasztói szemlélet helyett. Döbbenetes, hogy egy ilyen csoró országban milyen mélyen gyökeret vert a "Mert megérdemlem!" típusú vásárlói magatartás.

Az akáccal kapcsolatban is ez a helyzet. A méhészek és az erdőgazdálkodók egy része felrakja szépen a rózsaszín szemüveget, hogy az akác mennyire szép és jó és blabla. Közben pedig kizárólag a rövidtávú gazdasági érdekeikre gondolnak. "Enni kell adni a családomnak!" Ugyebár. Csakhogy elvileg nem vírusok vagyunk, és majd a gyerekeinknek is enni kéne adni az unokáinknak, azok meg a dédunokáinkat kéne, hogy fel tudják nevelni. A máért herdáljuk el a holnapot, meg a holnaputánt.

Nem a sarki jéggel kell foglalkoznunk, mert azon csak sápítozni tudunk, az olvadását megakadályozni nem. Az invazív fajok elleni védekezés ellenben a mi feladatunk. És kár azon polemizálni, hogy miért nevezik özönfajnak az akácot, a selymekórót, meg az aranyvesszőt. Azért, mert azok. Ez nem érzelmi, hanem szakmi kérdés. Ahol a hasznuk számottevőbb az általuk okozott kárnál, ott támogathatóak, ahol fordított a helyzet, ott meg küzdeni kell ellenük.


Vendég

#3955

2014-02-27 06:10

Az akác igénytelen, szárazságtűrő fa, virágzáskor egyedien bódító illatú, így aztán a méze is a legértékesebbek közé tartozik.
Fája sok mindenre használható, és még nyersen is ég, nagy hőértékkel.
Akik ki akarják irtani, vélhetően feleennyi jó tulajdonsággal sem rendelkeznek...

Vendég

#3956

2014-02-27 06:19

Az egyik legkedvesebb fám az akác, a szépségével és illatával együtt imádom fogjunk össze védjük meg kedves magyar honfitársaim hisz vétek lenne ha nem lenne az országunkban !

Vendég

#3957

2014-02-27 06:27

Hatarozott nemet mondunk az akacerdok kiirtasanak

Vendég

#3958

2014-02-27 06:47

Felnőtt emberek vagyunk, döntésképesek és felelősségteljesek! Mi vagyunk a gumigerincű
bürokraták munkaadói, minket tessék képviselni és nem a világfelforgatókat !
Robin

#3959 akác

2014-02-27 07:00

Azt kívánom, hogy az akác legyen hungarikum!

Vendég

#3960

2014-02-27 07:19

ezért veszélyes a politika, és a gátlástalan pénzharácsolás: "nem számít, hogy elpusztítjuk a természetet, csak minden az enyém legyen" hiszem ez is csak erről szól (akácerdők kivágása)

Vendég

#3961

2014-02-27 08:46

Az akác magyarországi elterjedésének ilyen mélységű ismerete hiányában is szent meggyőződésem volt, hogy az akácfa Magyarországra kifejezetten jellemző fafaj és - főleg a méztermelésben játszott kiemelkedő szerepe miatt - soha fel sem merült bennem, hogy csökkenteni kellene az előfordulását. Elolvasva a szakember elfogulatlan tájékoztató anyagát az a véleményem, hogy az EU törekvése megvalósulása esetén mérhetetlen károkat okozna az országnak, ami egyfelől elfogadhatatlan, másfelől nem lehet célja az európai közösségnek. Az én Európai Unióról alkotott felfogásomba nem fér bele az olyan törekvés, amely bármely európai állam, ország, nép erősségeit gyengíteni törekszik, mert e közösségnek nem ez a célja. Ha ilyen célokat tűz ki maga elé, akkor én abból az unióból nem kérek.

Vendég

#3962

2014-02-27 09:01

AZ EU bürokratákat nem zavarja,hogy Európában nem őshonos a burgonya, a kukorica, a paprika, a paradicsom, a szója .. Talán ezeket is ki kellene tiltani?.. Ez már régen nem is szalmai kérdés, hanem egy újabb lehetőség,hogy Magyarországon megint üthessenek egyet.

Vendég

#3963

2014-02-27 09:08

Már régen mondogatom ki kell,lépni ebből a bankárdinasztiák által irányított népnyomorító mocskos gitt egyletból amely eddig a mindenkori politikusainknak is jól tejelt képviselői szintig.Ő szerintük ki kell írtani meg kell szüntetni mindent amit a nemzeti szuverén jelleg tükröz,illetve csökkenteni kell a népességet minden eszközzel.(Drábik János,David Icke Youtube videók.)Nem szabad hagyni hogy eltüntessék az országokat és rabszolgaságba hajtsák az embereket!!!!

Vendég

#3964

2014-02-27 09:27

Ez akkora marhaság, amit az akáccal csinálnak, hogy jó érzésű embernek kinyillik a bicska a zsebében.

Vendég

#3965

2014-02-27 09:41

Az Akác legyen hungarikum!
egy biológus

#3966 Re: Tisztelt akác ellenző ökológusok,biológusok,természetvédők

2014-02-27 09:55

#3951: ValóÖko - Tisztelt akác ellenző ökológusok,biológusok,természetvédők

A globális felmelegedésről és lehetséges hatásairól az ökológusok és klimatológusok 1960 óta folyamatosan beszélnek, minden évben legalább ezerszer elmondják, hogy mivel fog járni. Ötven éve az összes létező fórumon elmondják, hogy ez így nem mehet tovább, csökkenteni kell az üvegházgázok kibocsátását. A gazdasági szereplők pedig meghallgatják, és magasról tesznek rá, mert a kibocsátás-csökkentés pénzügyileg az adott pillanatban mindig hátrányosan érintené őket.

Az, hogy az ökológusok mivel foglalkoznak, és mit mondanak, sajnos úgy tűnik, hogy marhára nem érdekli azokat, akiknek tenniük kéne a folyamatosan hangoztatott problémák megoldására. Meg lehet nézni, hogy ez hová fog vezetni, Ön elég érzékletesen leírta a globális felmelegedés kapcsán.

Lehet azt gondolni és mondani az akác esetében is, hogy biztos nincs igazuk, meg hogy ezek "csak elméleti ökológusok", és nem termelnek semmi értéket, csak marhaságokat mondanak. Meg lehet várni azt az 50 évet (ha lesz annyi...), amíg beüt a dolog. Csak aztán majd ne minket szidjanak, hogy miért nem csináltunk semmit, és miért nem oldjuk meg azt a problémát, amit megelőzni kellett volna. Illetve bocsánat: ez már nem a maguk és a mi problémánk lesz, hanem a gyerekeinké. Ez is egy hozzáállás. Csak szerintem nagyon káros.

 

egy biológus

#3967 Re: Molnár V. Attila nyilvános érvelése (linkként)

2014-02-27 10:00

#3918: ifjpalyizoltan - Molnár V. Attila nyilvános érvelése (linkként)

Köszönjük a videót, ez nagyságrendekkel színvonalasabb és kiegyensúlyozottabb műsor volt, mint a korábban belinkelt Kossuth rádiós. Örülök, hogy egyszerre hallhattunk egy ökológust és egy méhészt is megnyilatkozni a témában, bár sajnos kicsit elbeszéltek egymás mellett.

Egyébként érdekelne, hogy Ön, mint kezdeményező, mit gondol Molnár V. érveiről?

egy biológus

#3968 Re: Re: Re: Re: Molnár V. Attila nyilvános érvelése (linkként)

2014-02-27 10:07

#3937: - Re: Re: Re: Molnár V. Attila nyilvános érvelése (linkként)

Lehet, hogy én értettem félre, de szerintem Molnár V. egyértelműen azt mondta, hogy nagyon elhibázott és nem fenntartható az EU jelenlegi mezőgazdasági gyakorlata, hogy a gazdákat (és itt mindegy, hogy a tehenészről vagy a méhészről van-e szó) támogatással tesszük versenyképessé. Viszont mivel Nyugaton ez megy, ezért nálunk is csak így lehetne megoldani a dolgot. Az sajnos nyilván nem lenne reális, hogy mi mondjuk meg a hollandoknak, hogy mostantól nem kaphatnak támogatást a mezőgazdasági termékeikre.


Vendég

#3969

2014-02-27 10:33

Már megint tullöttek a célon !A fúrdővizzel kiöntenék a gyermeket ! Ügybuzgó, de körúltekintés nelküli bürokraták , Nagyobb kárt okoznak az akác"kiirtasával ,mint a várható haszon . Védjük tehát értékeinket Legyen akkor Hungarikum az akác ,ha ez segit
72 éves akácfa telepítő

#3970 Akácfa védelme.

2014-02-27 10:50

Akácfa termelés korlátozása minden olyan területen ahol őshonos fafaj nem él meg, meggondolatlan,hibás szándék. Mák termelés megszüntetéssel kapcsolatban hasonló ámokfutásból már volt részünk. A közismert méhészeti, ipari fa haszosságán túl energetikai hasznossága is nagy.
Olyan méretű és elhelyezkedésű területeken amelyek másra nem hasznosíthatók az akác kiváló. Az alföldi futóhomok megkötő szerepe köztudott.

Vendég

#3971 Re: Re:

2014-02-27 10:53

#3906: egy biológus - Re:

Köszönöm a magam gondolataira adott válaszát. Több mindenben egyetértünk. Tudom más szervezetről van szó (előttem "mancs akciói" lebegtek, de a WWF embere sem nyilatkozott meggyőzően a minapi dél körüli Ütközőben, pedig Ő is komoly szakember lehet. Megint nem akarok magyarkodni, de magyar ember semmi engedményt ne tegyen azoknak, akik valamilyen szervezt nevében a "mégiscsak", megengedő álláspotra helyezkedik akác ügyben.

Úgy gondolom, hogy levele utolsó bekezdésében foglaltak kiválóak.

Én is ebben akarok hinni a természetvédőkkel kapcsolatban.

((Ami pedig nem az Ön higgadt véleménye olvastán jutott  eszembe, de itt hadd mondom el: nagyon nem szép, hogy néhányónk ebből az alkalomból szidalmaz bárkit ezekeen a hasábokon, bármilyen, mondjuk egy fél kontinensnyi szervezetet, pártot, stb. Az akácunk ügye szakmai, gazdasági és egészségügyi kérdés, a miénk, ez tény, de a harag nem vezet jóra.))


Vendég

#3972

2014-02-27 10:54


Az akàc a miénk és az is marad
hgmz

#3973 Olvassatok után, hogy mit mondanak a szakemberek az akácról

2014-02-27 11:05


Vendég

#3974

2014-02-27 12:16

bàrcsak sikerulne elèrni ezt a cèlt! èljen a hagyomànyos mèhèszet! Ugy làtom, hogy egyre nagyobb kincs a minosègi mèz, vèlemènyem szerint egyre tobb embernek kellene ezzel tudatosan foglalkoznia.

Vendég

#3975

2014-02-27 12:39

El a kezekkel a Hazánktól,Magyarországtól!