Az akác legyen hungarikum!

Quoted post

Kispont

#3704 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-02-23 17:33

#3703: bpetya75 - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

A kérdéseket (3684) nem Önhöz intéztem, de ha megtenné, hogy  a véleményét kifejti, nagyon hálás lennék! Köszönöm!

Válaszok

bpetya75

#3708 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-02-23 18:08:08

#3704: Kispont - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Köszönöm a bizalmat :-)

Nekem inkább arról van tapasztalatom, amikor az akác jobb termőhelyeken, őshonos erdők helyén áll. Ezekben az esetekben szóba sem jöhet semmiféle vetésforgó, hiszen az akác lerontja a jobb minőségű erdőtalajokat. Ezért mihamarabb ki kell szorítani ezekről a területekről. A gyökérszaggatás egyébként szaporításának egyik módja. Ha a levágott akácos helyén újra akácost akarnak felhozni, és ezt engedélyezi a hatóság sarjról, akkor ez bevett gyakorlat. Mivel a gyökérsarjról nőtt egyedek sokkal jobb állékonyságúak, mint a tuskósarjak és ugyan a kezdeti növekedése nem olyan nagy (hiszen nem áll rendelkezésére az anyanövény gyökérrendszere, mint a tuskóból előtörő hajtások esetében), de összességében jobb növekedésű.

Gyenge termőhelyeken más a helyzet, de nem tudom, mi lenne a megoldás. Láttam már erősen erodált, meredek területen álló 40 éves akácost, ami a 10 méteres átlagos magasságot nem haladta meg. Ilyen helyek az Alföldön is vannak (ott általában a nagyon rossz minőségű meszes homoktalajokon), amiket akáctemetőnek neveztek. Ilyen területeken azt hiszem, hogy a természetre kell bízni a dolgot.

A tartósan akáccal borított termőhelyek esetében valószínűleg megoldást kell majd találni arra problémára, hogy az akáccal kevés fafaj képes elegyedni, így a talaj kizsigerelése borítékolható. Ezzel kapcsolatos kutatásokról nem tudok, de reményeim szerint zajlanak ilyenek, mert ez egy megoldandó probléma.

Mivel csak egy gyakorló somogyi erdőmérnök vagyok, sajnos ennél kimerítőbb választ nem tudok adni a kérdéseire.

erdőkerülő

#3713 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-02-23 18:22:07

#3704: Kispont - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

1. Az akácos többször sarjaztatható, de a fatermés egyre csökkenni fog. Ekkor jön az akácosításnál figyelembe nem vett költség és munka! Ez lehet, hogy csak a következő generációt, örököst fogja sújtani.

2. "akácos átalakítása" vagy "akácosok átalakítása" fogalmakra kell keresni, itt vannak részletes leírások. Ha jól tudom arboricid injektálással, vagy rengeteg munkával lehet csak megszabadulni tőle. A második verziónál a sarjakat többször le kell vágni és eközben meg kell próbálni felhozni valamilyen gyorsan növő, árnyaló fafajokat. Az árnyalás előbb-utóbb visszaveti a sarjak növekedését.

3. Sehogy.