Az akác legyen hungarikum!

Quoted post


Vendég

#3493 Re: Re: Re: Re:

2014-02-21 16:45

#3489: bpetya75 - Re: Re: Re:

Üdv nem akác téma, csak előrébb olvastam, hogy erdőmérnök. Turkesztáni szil felől érdeklődnék. A kertemben próbaként ültettem 5 éve, nagyon gyorsan nő, könnyű szaporítani és a lehullott avarban is rengeteg bogarat találtam, illetve elég sok madár is előfordul ott. Eddig nem vettem észre, hogy gyökérről hajtott volna, de magról 1-2 helyen már kihajtott. Ezt engedélyezhetik egy kisebb földemen, mint faültetvényt? Erdészünket kérdeztem. Tömör véleménye az, hogy "tököm tudja"

Válaszok

bpetya75

#3508 Re: Re: Re: Re: Re:

2014-02-21 18:57:18

#3493: - Re: Re: Re: Re:

Üdv. A turkesztáni szil is idegenhonos, ráadásul az őshonos szilek sem alkalmasak arra, hogy elegyetlen állományt alkossanak, tipikus elegyfajok. Nem is egészséges ilyesmiben gondolkozni.

Valóban gyorsan nő, igénytelen, a szilfavész nevű betegségnek (ami sajnos főleg a '60-as évektől erősen megtizedelte az őshonos európai szilállományt) ellenálló. Kertészeti változata a csodasövénynek nevezett növény.

Állítólag ez a faj is jól meg tud nőni, de kétlem, hogy gyenge homoktalajokon képes lenne rá, persze nem tudom, hogy az ominózus földdarab mennyire jó termőhely. Az biztos, hogy nem szerepel a támogatható fafajok között. Esetleg pótlásban lehet bevinni az erdőbe. Bár ezt is befolyásolhatja, hogy a terület Natura 2000-es besorolású e, esetleg védett terület közelében helyezkedik-e el.