Tiltakozz Zircre, a Bakony szívébe tervezett óriás-kőbánya ellen!

Quoted post

www.abakony.hu

#64 Re: Minden aláírásra szükség van, minél nagyobb nyilvánosságra van szükség!

2013-11-30 21:47

#62: Koós Gábor - Minden aláírásra szükség van, minél nagyobb nyilvánosságra van szükség!

Kőbánya: igen vagy nem

Személyes véleményem a Zircre tervezett kőbánya ügyében. Többen a szememre vetették, miért nem írok a kőbányáról. Nagyon sokat foglalkoztam ezzel a kérdéssel, csak nem nyilvánosan, hanem a háttérben próbáltam minden információt megszerezni, beszélni minden illetékessel, és összegyűjteni az összes fellelhető anyagot, ami a témához kapcsolódik. Még most sincs itt az ideje ezzel a kérdéssel foglalkozni, de szeretném kielégíteni az érdeklődők kíváncsiságát. Folyt: www.abakony.hu/kobanya_1

 

Válaszok


Vendég

#65 Re: Re: Minden aláírásra szükség van, minél nagyobb nyilvánosságra van szükség!

2013-12-01 18:20:23

#64: www.abakony.hu - Re: Minden aláírásra szükség van, minél nagyobb nyilvánosságra van szükség!

Elolvastam cikkét. két észrevételére reagálnék:

1.

"Robbantás, por és szennyeződés! A rendelkezésemre bocsátott adatok alapján, nem robbantásos technológiával fogják kitermelni a követ, és a por szennyezettséget is minimálisnak tervezik. Ezek tervek, a valóság ettől eltérhet, ebben megint nem tudok állást foglalni."

Robbantás:

Valóban az ön rendelkezésére bocsátott adatok alapján nem lesz robbantás. A robbantási terveiket nyilván nem fogják sem az ön, sem más "orrára kötni", ez érthető. Majd menet közben ki fog derülni, hogy sajnos szükség lesz erre a technológiára is, mert másképp nem termelhető ki a kő a geológiai adottságok miatt.

(A korábban működő környékbeli összes kőbányában alkalmazták a robbantást, mint kitermelői módszert.)


Por:

Kár, hogy meteorológusokkal nem konzultált. Ugyanis a bánya észak-nyugatra lenne Zirctől. Az uralkodó szélirány pedig éppen a város felé (fölé) fújja majd a port, amely leülepedik a medencében lévő településre.

 

2.

" ... a facebook oldalon 940 látogató olvasta el. A kép még kiábrándítóbb, ha megnézzük az aláírók összetételét! Ebben a pillanatban 107 Zirci és 23 Borzavári szerepel a listán! Ez összesen nem éri el az aláírók 14 %-át, ezt nagyon sajnálatosnak tartom! "

Egyetértünk, kiábrándítónak tartom én is. A statisztika azonban - közismerten - elfedi a lényeget.

Az összes publikus szavazót áttekintve legalább még egyszer annyi a két településről (ideiglenesen vagy végleg) elszármazottak száma, mint a jelenleg itt élőké. Ezt, a publikusságot vállalók neveiből és az ismeretségekből lehet kikövetkeztetni. Tehát érintettség okán a két helység szavazóinak számát nyugodtan meg lehet szorozni 2-vel.

Zirc egy kisváros, ahol mindenki ismer mindenkit. Sok lakóval beszéltem a bánya ügyében. Sajnos a legtöbben politikai csatározásnak fogják fel az egészet, emiatt (illetve a politika iránt érzett csömörük miatt) csak a vállukat vonogatták. Nem érdekelte őket. Míg másoknál érezhető volt a félelem attól, hogy nyilatkozzon akár ez ügyben, akár bármilyen más ügyben.

Ez elborzasztó valóban.

Borzavár egy aprócska falu, kb. 700 lakossal. Az aláírásra való felhívás szinte kizárólag az interneten, illetve azon belül a facebook-on található.

Nos számoljunk egy kicsit. Az itt élők nagy része (60 %) idős és/vagy nincs internet hozzáférése. Marad 280. Ennek kb. 40 %-a regisztrált a facebook-on, marad 112. Közönyös 30 %, marad kb. 78. Fél, ezért nem nyilatkozik 40 %, marad kb. 47 aki egyáltalán állást foglal az ügyben...

 

 

Javaslom egy petíció indítását a következő címmel:

Támogasd Zircre, a Bakony szívébe tervezett kőbányát!

Kíváncsi lennék az érintett két település szavazóinak számára!