Kérjük vissza a feliratos kópiákat a magyar mozikba!

Quoted post

Narancsvirág

#173 Re: Re: Az szinkron sosem lesz ugyan olyan

2013-08-05 17:11

#165: - Re: Az szinkron sosem lesz ugyan olyan

"Ha valaki annyira hallássérült, hogy hallókészülékkel sem hall semmit, azon gyakran nem segít a felirat sem, sokszor nehéz hang nélkül azonosítani, hogy melyik felirat melyik szereplőhöz tartozik, mindenképpen hátrányban van. Minden részvétem az övék, de rájuk alapozni a petíciót nem túl erős érv."

Nos, nem rossz megállapítás. De azért ne felejtsük el, hogy bármilyen szemszögből is vizsgáljuk a helyzetet, a felirat mindenképpen nagy segítséget jelent hallássérültek számára. Hidd el, ösztönösen tudják, hogy az adott mondatok épp melyik szereplő szájából hangzott el, még akkor is, ha hallókészülék ellenére sem hall rendesen.

Próbáld ki te is, meg fogsz lepődni, hogy nálad is működik. Csak némítsd le a tv-t egy film erejéig és feliratosan nézd végig.

Nincs is annál rosszabb, ha a filmhez (vagy bármilyen műsorhoz) nincs felirat, úgy kell végig nézned, közben azon gondolkodni, hogy vajon a szereplők miről beszélgettek? A másik, amikor érzékeled a moziban, hogy a közönség pl. jót röhög az elhangzottakon, te meg ott ülsz sután a vászon előtt és gyötör a kíváncsiság, hogy milyen poént lőttek le a szereplők? Aki nem rendelkezik empátiával, ezt a problémát sosem fogja megérteni.

Szerintem meg jó érv hallássérültekre is alapozni a petíciót, mégiscsak nem kellene őket megfosztani a moziélménytől, ezt pedig DVD nem pótolja. Legelső körben - véleményem szerint - ő rájuk való tekintettel kellene visszahozni a mozikban a feliratokat.

Válaszok


Vendég

#174 Re: Re: Re: Az szinkron sosem lesz ugyan olyan

2013-08-05 19:12:08

#173: Narancsvirág - Re: Re: Az szinkron sosem lesz ugyan olyan

Apró helyesbítés: poént lelőni azt jelenti, hogy valaki tönkreteszi a viccmesélést, már nincs értelme a poént elmondani, nem nevet senki.

Érdekes volna egy olyan felmérés, hogy hány teljesen süket jár moziba, a forgalmazók szerint a filmek harmada most is nézhető felirattal valamelyik moziban, csak keresni kell. Hallókészülékek terén pedig hatalmas a technikai fejlődés, én hangversenyeken is szoktam látni a közönségben ilyet használókat. Az is igaz, hogy jó drágák. Én erős érvnek tartanám a nálunk tartózkodó külföldiek mozis igényeit is.