A Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottság részére

Az Erőszakos Mázoló

/ #45 Az ügy előzményei és lényege:

2013-01-21 12:45



1945-ben az Ausztriát megszálló amerikai haramiák kifosztották a magyar állam értékeit (a Nemzeti Bank és más bankok aranykészletét, Mátyás corvináit, stb.) és állítólag a deportált zsidók elkobzott értékeit (ez utóbbira persze nincs kártérítési igényt hitelt érdemlően megalapozó bizonyíték) is szállító, úgynevezett aranyvonatot, amelyen a Szálasi-kormány az oroszok elől menekíteni akarta a magyar állami értékeket. Zsidó szervezetek ezt a tényt kihasználva kártérítési pert indítottak az Egyesült Államok ellen, amely 2005-ben fejeződött be: a bíróság az Egyesült Államok kormányát 21 millió dollár kártérítésre kötelezte.

Az ítéletre tekintettel a Gyurcsány-kormány 2007-ben erős külföldi inspirációra ugyan, de önként és dalolva úgy döntött, hogy Magyarország kontójára és a magyar adófizetők pénzéből további 21 millió dollárral kártalanítják az állítólagos károsultakat anélkül, hogy bármiféle konkrét kár bekövetkeztének legalább a valószínűsítését megkövetelnék, és persze anélkül, hogy a magyar államot bármiféle felelősség terhelné az amerikaiak fosztogatásáért. A magyar kormánytól formálisan nem zsidó szervezetek és magánszemélyek igényelték ezt az összeget, hanem azt Gyurcsányék ajánlották fel. A kormány 2008-ban egy a MAZsÖK-kel kötött szerződés alapján a teljes összeg háromötödét - 12,6 millió dollárt - át is utalta Magyar Zsidó Örökség Közalapítványnak (MAZsÖK) azzal, hogy a kártérítést a holokauszt-túlélők között ossza el és az összeg felhasználásáról számoljon el. Ez utóbbi feltétele a még hátra lévő összeg kifizetésének.

A MAZsÖK a pénz elosztásához kvázi alvállalkozóként külföldi zsidó szervezetek közreműködését is igénybe vette azzal az indokkal, hogy a kárpótlásra jogosultak közül sokan külföldre kerültek. Így a pénz mintegy kétharmada, 8,4 millió dollár külföldre, jórészt Amerikába került. Ezek a külföldi (főleg amerikai) szervezetek azonban az összeg felhasználásáról nem tudtak elszámolni. Magyarán: a külföldre került pénz nagy része szőrén-szálán eltűnt. A magyar állammal szemben az elszámolási kötelezettség azonban a Közalapítványt terheli, hiszen ő szerződött az állammal, tehát az általa az elosztás során igénybe vett közreműködőkért is ő felel, végső soron tehát a MAZsÖK nem tudott elszámolni a felhasználással a magyar állam felé.

Az Orbán-kormány pedig, ahelyett, hogy a szerződés alapján eljárva akár peres úton is kikényszerítette volna az elszámolást, vagy szerződésszegés címén az elszámolás hiányában felmondta volna a megállapodást, úgy döntött:tovább fizet. Mert ilyen jól állunk, ilyen gazdagok vagyunk.

Gazemberek!

Most már lehet az Orbán-kormány ellen is közvádas büntető feljelentést tenni hűtlen kezelés miatt!