Kérem folytassák az InuYasha leadását, mely évek óta szünetel!

Lengabor

/ #257

2013-01-16 19:26

Jaken25: ma már nem létezik az ORTT, hála istennek. Lehet, hogy nem tiporná sárba őket, de aki tudja, inkább magánál tartja a pénzt, nem dobja ki az ablakon holmi büntetésekre. Az elsötétítés mértéke és hossza pedig sok mindentől függ. Utoljára tavaly augusztus 6-án sötétítették el az RTL-t (az ORTT utolsó döntése, jellemző módon három évvel az eset után hajtotta be a jogutódja...) egy 2009. március 2-án sugárzott Mónika show miatt. Akkor 12 órára (déltől éjfélig) felfüggesztették a műsor-szolgáltatási jogosultság gyakorlását. Természetesen nem nézik annyian, mint egy normál műsort, de tény, hogy volt nézettsége a semminek is. Hiába na, vannak zombik az országban. Itt nem az a baj, hogy ilyenkor nincs műsor, de van nézettség, hanem hogy REKLÁM nincs. Kereskedelmi csatorna, abból jön a pénz. Ha elsötétítik, semmit sem sugároznak, a hirdetők arra az időtartamra nem fizetnek semmit. Ez egy 12 órás büntetés alatt több száz milliós kiesés minimum.
Mióta az ORTT-t megszüntették, a helyét az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) vette át, akik a pénzbüntetést részesítik előnyben (mondjuk az is sokat elmond, hogy a legtöbb magyar csatorna más ország médiahatósága alá helyezte magát; az RTL is kimentette az RTL2-t és a Coolt a román médiahatósághoz, a TV2 pedig a SuperTV2-t a német médiahatósághoz). Ott a sokat vizsgált ValóVilág4. A csatornát üzemeltető cégre 50 millió forint bírságot szabtak ki a műsor miatt, és még 10 milliót annak előzetesei miatt. A Médiatanács szerint a VV4 több mint 900 alkalommal sértette meg a médiatörvény rendelkezéseit azáltal, hogy nem a megfelelő korhatárba (16-os karika helyett 12-es) sorolta be a műsort, valamint nem a megfelelő időpontban (21 óra után) sugározták a valóságshowt. A kiszabott bírság így összesen 60 millió forintot tesz ki, és ez csak a 2011. január 31. utáni adásokra vonatkozik. Ugyanis korábban már kétszer is megbüntették a csatornát. Ez azt jelenti, hogy a hatóság teljes egészében 292 millió forint bírságot szabott ki az RTL Klub-ra. Alekosz társkereső műsora, a Szerelem a legfölsőbb szinteken című produkciót is megbüntették további 6 millió forintra annak előzetesei miatt. Ez összesen 298 millió forint, ami a csatorna szempontjából feleslegesen elment. Szóval a lényeg, hogy "pár misi a nagykutyákat nem tiporná sárba", de te sem szeretnéd feleslegesen elszórni a pénzedet.
Persze ha engem kérdezel, még mindig jobban jártak így, mintha elsötétítik őket, mert abból talán nagyobb káruk is származik. Mióta a médiahatóság a sarkára állt, nagyon óvatosan csinálnak mindent. Szerintem ezért sem akarnak hallani az InuYasháról, mert rossz emlékeket ébreszt bennük a korábbi pár perces/fél órás elsötétítés. Nem kockáztatnak, na. Pedig éjjelre simán betehetnék, ott a kutyát nem zavarná.
De összességében én ezen a téren nem bízom az RTL-ben egyáltalán, az AXN-ben igen, a Viasat6 pedig egyelőre nem tervez az InuYashával (talán ha a DBZ végigmegy náluk, nézettségileg megéri nekik, és lesz elég igény az Inu-ra, de az AXN addig sem csinál semmit, akkor talán megfontolják).