Tiltakozás a Mozgáskorlátozottak Iskolája megszüntetése miatt!

Öregdiák

/ #40

2013-01-15 00:43

Egyben reagálok a hozzászólásokra.


Durci (#27)! Szerintem egy humán beállítottságú ember nem csak iskolai tanárnak mehet el. Ha mondjuk szerez egy nyelvszakos diplomát, akkor jó eséllyel el tud helyezkedni, például: fordítónak.

Daniani (#33)! Azt megértem, hogy egy ott tanuló diák nem akar elmenni máshová, mert jól érzi magát.. De itt nem egy iskolában kell gondolkozni, hanem iskolarendszerben. Ilyen alapon akár főiskolát, egyetemet is létre lehetne hozni a Mexikói úton. Az integrációval az iskolaválasztási lehetőségek is kinyílhatnak. (Kívánságát nem értem, mert a nevemből és a hozzászólásaimból kiderülhetett volna, hogy én is érintett vagyok.)

Bukta (#31) hozzászólása kapcsán leírom, hogy a kollégium igen is szükséges, de a szegregált középiskolát nem tartom annak. Sőt! A súlyosan mozgássérültek kollégiumi ellátását nem csak Budapesten, hanem vidéken is meg kell oldani, hogy ne legyenek több száz kilométere a családjuktól. Legalább az egyetemi városokban. Így egyszerre lenne megoldva a közép- és a felsőoktatáshoz tartozó kollégiumi szállás biztosítása. Nem találtam adatot arra vonatkozóan, hogy ez mennyire van megoldva, de a Mozgásjavító kapcsán egyetemisták ellátása nem került szóba. (A kollégiumi ellátásban a rehabilitációt is beleértem, de rehabilitáció nem csak a kollégistáknak kell.)

A petíció szövegében szerepel az európai színvonal kifejezés. Jó lenne tudni, hogy az Unió egyes országaiban, miként oldják meg a mozgássérültek közép- és felsőfokú iskoláztatását. Nem biztos, hogy szegregáltan.

Szerintem le kellene ülni az összes érintett félnek és a szakma képviselőinek, s megvitatni a helyzetet és a jövőt.