Összefogás a királyházi MOM kulcsosház megőrzéséért

Lukács Zsófia

/ #18 Re: Re: Re:

2012-11-27 20:00

#16: palkó - Re: Re:

Kedves Palkó!

Köszönjük, hogy felhívta figyelmünket a fenti cikkre. A fent idézett megbeszélésen valóban elhangzott, hogy olcsó turistaszállást szeretnének létesíteni. A cikkben szereplő felajánlás ("Mint ahogyan a felmondásunk kezdeményezésekor is leszögeztük a szakosztály eddigi tevékenysége, és a velük való együttműködésük zavartalan volt, éppen ezért fel is ajánlottunk más, birtokunkban levő ingatlant további szinte folytatólagos bérletként." ) azonban NEM hangzott el. Ezt csak most olvastam, ebben a cikkben.

A másik tény, hogy egy 16 vasággyal rendelkező 100 éves vályogház, ahol nincs víz, és pottyantós a budi, nem igazán alkalmas fizetővendég-szolgáltatásra... Azzá tenni csak komoly ráfordításokkal lehet, feltételezem, hogy a cikkben idézett pályázati lehetőségekből. Amennyiből kiadásra alkalmas állapotba lehet hozni, annyiból egy hasonló felszereltségű házat islehetne építeni.

A ház jelenlegi formájában csak azért működik, mert mi folyamatosan használjuk, karban tartjuk, javítgatjuk. Szeretjük. A gondnok minden alkalommal oda fog menni, megmutatja hogyan kell fát vágni, melyikkel lehet palacsintát sütni, mire ügyeljen a begyújtásnál, esetleg azonnal meg is élezi a fejszét? Letakarítja a kedves vendég után a budi ülőkéjét és klórmeszet is szór bele? Üres idejében üsszesöpri a diófa leveleit, hogy alatta is szép kövér fű nőjön? Megmetszegeti-e a két almafa ágait, hogy ősszel bundás almát ehessen a kedves vendég? Erősen kétlem. Ha így lenne, és biztosíték lenne rá, hogy így lesz, nem lenne ellene kifogásom. De a realitás az, hogy van ÁNTSZ, meg bevétel/kiadási oldal, ahol az előbbinek kell nagyobbnak lenni. És lélekben / szívben nem lesz igazi gazdája. Így el fog tűnni a ház ÖKO jellege, marad egy lélek nélküli üres épület, ami lehet, hogy kevesebb turista fog végül használni, mint eddig.

Nagyon remélem, hogy erről meg tudjuk még győzni az Ipoly Erdő illetékeseit, mert mi is szeretnénk, ha minél többen túrázhatnának a Börzsöny rengetegeiben.